Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Veřejná doprava bude od pondělí kvůli koronaviru bez odbavení, kraj tím chce minimalizovat riziko nakažení řidičů a řidiček

15. 03. 2020 | 19:56

Veřejná doprava v Libereckém kraji bude od pondělí kvůli koronaviru bez odbavení. Jízdenky už nebude možné koupit u řidičů autobusů ani u průvodčích ve vlacích. Liberecký kraj tím chce minimalizovat riziko nakažení řidičů a řidiček, kteří se denně setkávají s velkým množstvím osob. Nařízení se týká všech dopravců a všech dopravních prostředků v kraji. Po jednání krizového štábu to dnes novinářům řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

tramvaj jablonec6uvnitřTOP
Ilustrační foto, Artur Irma

V Libereckém kraji o víkendu skončily jarní prázdniny, veřejná doprava však bude nejméně do 27. března jezdit podle prázdninových jízdních řádů. Od pondělí nebude podle Půty možné do autobusů nastupovat předními dveřmi. Dopravci tak chtějí ochránit své řidiče. "Řidiči budou od pasažérů odděleni pásem dvou řad sedaček. Žádáme všechny cestující, kteří mají časové jízdenky, aby je používali," dodal Půta. Opatření platí zatím deset dnů, na něž vláda omezila přímý prodej, pokud ho prodlouží, tak déle.

Od dnešní půlnoci rozhodla vláda uzavřít kvůli ochraně zdraví a zpomalení šíření nemoci COVID-19 hranice s Polskem a Slovenskem. Poláci byli ale rychlejší a hranice uzavřeli už v noci na dnešek. Jediným přechodem, který na 130 kilometrů dlouhé hranici v Libereckém kraji zůstal v provozu, je krkonošský přechod Harachov-Jakuszyce na silnici I/10. Liberecký kraj se snaží vyjednat otevření přechodu v Hrádku nad Nisou pro Poláky, kteří jezdí pracovat do českých průmyslových podniků. "Jde o zhruba 7000 lidí," řekl Půta. Cesta přes Harrachov jim cestu do práce prodlouží o půldruhé hodiny.

Už o sobotní půlnoci se uzavřely hranice s Německem a Rakouskem, což v Libereckém kraji přineslo uzavření přechodů v Krompachu a Petrovicích. Podařilo se ale vyjednat otevření přechodu Petrovice-Lückendorf pro pendlery, kteří do Německa jezdí z Libereckého kraje pracovat. "Otevřený bude od 05:00 do 23:00," řekl krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

čtk