Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Většina kroužků dětských center v Liberci, Jablonci či Turnově je obsazená. Některé musely zdražit

28. 09. 2023 | 10:15

Většina kroužků nejznámějších dětských center v Liberci, Jablonci nad Nisou či Turnově je obsazená. Ceny u některých v libereckém Větrníku i turnovské Žluté ponorky jsou oproti loňsku kvůli rostoucím nákladům vyšší, nárůst je do deseti procent.

deti2
ilustrační foto

Jablonecký Vikýř zůstal na loňských cenách, ročně tam za kroužky dětí platí rodiče zhruba od 1000 do 4000 korun, vyplývá z ankety ČTK.

Liberecký Dům dětí a mládeže Větrník tradičně největšímu náporu čelil na začátku září, kdy spustil rezervační systém. "Jako každý rok to přihlašování bylo poměrně masivní, nicméně teď nastává taková ta vlna odhlašování, fluktuace, kdy to rodiče komprimují dohromady se školními kroužky," řekla ředitelka Větrníku Marta Kultová.

Dětí přihlášených do kroužků mají ve Větrníku zhruba 1600. "Tradičně táhla atletika, gymnastika, keramika, výtvarka a technické kroužky," řekla ředitelka. V nabídce mají podle ní zhruba 200 kroužků, drtivá většina je obsazená. Zrušených kvůli malému zájmu bude asi kolem deseti. "Jde o nějakou angličtinu, tvoření, cvičení rodičů s dětmi," řekla Kultová. Podle ní se nedá dopředu zcela odhadnout, o které kroužky nebude zájem i s ohledem na to, že vypsané termíny nemusí dětem časově vyhovovat kvůli jiným jejich zájmům či školní výuce. Ceny za některé kroužky ve Větrníku stouply oproti loňsku podle Kultové o 100 až 200 korun za rok, v průměru za jeden se platí ročně kolem 2000 až 2200 korun.

Zhruba o 200 korun jsou dražší i některé kroužky v turnovské Žluté ponorce, i tam se průměrná celoroční cena pohybuje kolem 2000 korun. Žlutá ponorka letos nabízí bezmála 70 kroužků pro více než 800 dětí, většina je už zaplněná. "Když dám za příklad třeba takovou angličtinu, kde loni byly dva bloky, tak letos jsme dva přidali a všechny čtyři se zaplnily," uvedl za Žlutou ponorku Martin Hejduk.

Přes 700 přihlášených má jablonecký Vikýř, který bude mít přes 110 kroužků. Některé byly obsazené velmi rychle. "Obrovský zájem máme třeba o airsoft. Měli jsme kapacitu 50 dětí, to bylo okamžitě zaplněné," řekla ČTK ředitelka Vikýře Martina Šípková.

čtk