Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Víkendové Dny lidové architektury zvou v kraji do patnácti zdarma zpřístupněných objektů

18. 07. 2024 | 17:09

Víte, jak vypadalo dětství a hry našich babiček a dědečků, když neexistovaly tablety, mobily, internet a televize? Tušíte, jak se ze lnu vyrobí plátno a čím ho můžete ozdobit? Znáte cestu od obilí k mouce a ke křupavému pečivu? Chcete si vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu, vykovat si podkovu pro štěstí, uplést si drobnost z orobince nebo si vyrobit vlněnou kytičku?

BeranTanecFB lužické hory
archivní foto z Beranova hostince

Chcete se na chvilku přenést o století zpátky a zasednout do tehdejších školních lavic, vychutnat si kouzlo bylinkové zahrádky a podívat se do barokní sýpky či bývalé papírny?

Přijměte pozvání na Dny lidové architektury, které konají o víkendu 20. – 21. července 2024 a navštivte některý z patnácti zdarma zpřístupněných objektů v Libereckém kraji. Tradiční akce spolufinancovaná Libereckým krajem vám představí lidové stavby ne jako skanzeny, ale jako místa, kde to žije.  Seznámíte se s tradičními řemesly, z nichž si některá můžete vyzkoušet v řemeslných dílničkách. Na mnoha místech jsou připraveny divadelní a folklorní vystoupení či výstavy a tematické přednášky.

Kam vás letošní ročník zavede? 

Památník Jiřího Harcuby v Harrachově

Führichův dům v Chrastavě

Beranův hostinec v Trávníčku

Běliště v Železném Brodě

Dolení mlýn v Bradlecké Lhotě

Dlaskův statek v Dolánkách

Zemanův statek - rodný dům spisovatele Antala Staška ve Zlaté Olešnici

Bývalý hostinec u Ryšánků v Kamenickém Šenově

Stará škola v Křižanech

Papírna v Hamru na Jezeře

Roubenka Vlastivědného muzea a galerie v Železnici

Bylinkovo – léčitelský areál s roubenkami v Jílovecké ulici v Semilech

Boučkův statek na Malé Skále

Vesnická památková rezervace Karlov – náměstí

Sýpka Lemberk

Liberecký kraj