Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vítr v kraji lámal stromy, hasiči mají přes 80 výjezdů. Nápor nevydržel odběrný stan u nemocnice v České Lípě

11. 05. 2020 | 20:57

Silný vítr láme v Libereckém kraji stromy, kvůli vydatnému dešti voda zatopila několik sklepů. Poškozeno je také několik střech, nápor větru nevydržel odběrný stan u nemocnice v České Lípě a na jednu silnici popadaly kameny. Do 20:00 měli hasiči už 80 výjezdů.

clcorona2
archivní foto

Zatím je to hlášeno bez zranění, řekla dnes večer ČTK krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková. Řada silnic je částečně nebo úplně neprůjezdná kvůli popadaným stromům, odpoledne zastavil silný vítr i provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci.

Meteorologové vydali pro dnešní den výstrahu před silným větrem, na horách by mělo sněžit. Vítr doprovázený deště začal působit problémy v Libereckém kraji po 16:00. Utržené jsou plechy ze střechy jednoho domu v Petrašovicích na Liberecku. "Kvůli silnému větru tam nelze ustavit výškovou techniku, čeká se, až se počasí zlepší," uvedla Hložková.

Na místě ponechali hasiči i strom, který spadl na střechu rodinného domu v Jítravě na Liberecku a brání vstupu. "Nejde rozřezat bez rizika, že bychom způsobili škodu na domě. Bezprostřední ohrožení tam nehrozí, tak jsme majitelce domu doporučili strávit noc mimo objekt a předali jí kontakty na stromolezce," uvedla mluvčí hasičů.

Znovu nafouknutý je podle ní stan v nemocnici v České Lípě, který slouží jako odběrné místo pro testování na nový koronavirus. Hasiči už podle ní také odstranili kameny, které v Mírové pod Kozákovem na Semilsku ohrožovaly provoz na jedné komunikaci.

čtk