Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vítr v Libereckém kraji lámal stromy, stovky míst jsou bez proudu. Uzavřené jsou některé silnice

12. 05. 2020 | 11:47

Vítr spojený s přechodem fronty lámal v pondělí večer v Libereckém kraji hlavně stromy, vzal několik střech a hasiči čerpali i vodu ze sklepů. Zhruba 3500 odběrných míst je bez elektřiny. Popadané stromy přerušily dopravu na železnici. Uzavřená je kvůli popadaným stromům silnice třetí třídy z Trávníčku na Hradčany v Bílé na Liberecku.

vítr
Foto: HZS

Strhlo to i elektrické vedení, pracovat se tam bude zřejmě až do večera, řekl dnes ČTK Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má údržbu krajských komunikací na starosti.

Bez elektřiny zůstalo v pondělí večer v Libereckém kraji zhruba 20.000 domácností. "Kolem 22:00 bylo v kraji hlášeno 14 poruch na vysokém napětí," řekla ČTK severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Na odstranění poruch se podle ní pracovalo po celou noc, dopoledne ještě nějaké přibyly. "Aktuálně máme hlášeno devět poruch na vysokém napětí a zhruba 3500 odběrných míst je ještě bez dodávek proudu," řekla. Nejvíc zasažené je aktuálně Jablonecko a také oblast kolem Českého Dubu na Liberecku. Do večera by ale podle Holingerové měly být dodávky obnoveny.

Dopravu na železnici se do rána podařilo plně obnovit. Silničáře potrápil podle Šéna silný vítr a sníh hlavně kolem Bedřichova, Černé Studnice a Ještědského hřebene. Vyjížděli i na silnici I/10 na hraniční přechod v Harrachově. "Na mnoha místech jsou krajské komunikace částečně omezené kvůli spadlým stromům, znečištěné od popadaných větví a naplavenin," řekl. Řidiči by podle Šéna měli jezdit opatrně a respektovat omezení spojená s úklidem a pracemi na krajských komunikacích.

Silný vítr začal působit problémy v Libereckém kraji v pondělí po 16:00. Zastavit museli i kabinovou lanovku na Ještěd. Hasiči v Libereckém kraji řešili do půlnoci 110 událostí, nejvíc na Liberecku a Semilsku. "Pak se situace uklidnila," řekla ČTK mluvčí hasičů Lucie Hložková. Vítr provázel vydatný déšť. Místy napršelo až 50 litrů na metr čtvereční. Třeba v Lomnici nad Popelkou spadlo za jedinou hodinu 17 litrů srážek. "Jednotky tam v souvislosti s přívalovým deštěm řešily několik domů, kam se dostala voda z pole a zaplavila zahrady a interiéry domů," řekla Hložková.

"V Křížanech spadlé stromy uvěznily osobní automobil se ženou a dvouletým dítětem uvnitř. Hasiči po příjezdu stromy rozřezali pomocí motorových pil a z komunikace bezpečně odstranili," řekla mluvčí hasičů. O střechu připravil vítr jeden z domů v Petrašovicích na Liberecku, zabezpečení bylo podle Hložkové velmi komplikované, protože v silném větru nemohli hasiči použít výškovou techniku. V Rozstání na Liberecku zase silný vítr utrhl střechu zahradního domku. Komplikovaný byl také zásah u stromu, který spadl na střechu domu v Jítravě.

čtk