Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vláda ve vší tichosti přikázala pobyt v místě bydliště. Tím vlastně zakázala víkendové cesty na chalupy 

26. 03. 2020 | 7:12

Přiblížil se víkend, poslední březnový a v pořadí druhý, kdy je omezen volný pohyb osob. Na přetřes opět přijdou cesty z města. Ministerstvo zdravotnictví už v pondělí, ve vší tichosti, vydalo další zpřísnění, podle něhož se lidé mohou na veřejnosti pohybovat maximálně po dvojicích, s výjimkou členů jedné domácnosti.

Česká justice.cz ale zjistila, že vláda prostřednictvím ministerstva zdravotnictví nařídila obyvatelům pobyt v místě bydliště. Tím definitivně zakázala cesty na chaty a chalupy. Přestože v první části mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví je povolen pobyt v přírodě, jak zjistila Česká justice, někde už policie nepouští lidi z velkých měst mířící do chatových oblastí.

Zákaz cest mimo bydliště ministerstvem zdravotnictví platí už od úterý 24. března a je platné prozatím do 1. dubna. Nikdo o tom ale příliš neví, protože toto nařízení nebylo až do čtvrtka nijak veřejně komunikováno. Nikdo se neobtěžoval takovou nepříjemnost sdělit jinak než vydaným nařízením. Podivná praxe v časech, kdy se vládní a další tiskové konference vysílají v přímém přenosu.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka mají lidé zkrátka zůstat doma, chodit jen na nákup a na chalupy nemají jezdit. „Pokud už lidé na chatu či chalupu jet musí, mají nařízeno zdržovat se v ní a na vlastním pozemku a nesrocovat se,“ upřesnil Hamáček až dnes ve vysílání ČT24 s tím, že zákaz vycházení vláda nenařídila. „Nemohu nikoho přivázat k jeho bydlišti. Pokud někdo musí na chalupu jet, tak ho nikdo nezastřelí, ale není to dobře,“ vysvětlil ministr vnitra České justici.cz.

ilustrační foto

Liberecký kraj patří k oblastem s vyhlášenými chalupářskými lokalitami. Už před minulým víkendem zde sílila nespokojenost místních, že sem na svoje chaty a chalupy chtěli přijet obyvatelé měst. Báli se, že jim lufťáci do malebných koutů severovýchodních Čech zavlečou riziko nákazy i nebezpečnou nemoc samotnou. Masový příliv lufťáků ale a poslední chvíli zhatilo počasí.

Už před víkendem ale vznikaly četné výzvy, aby domorodci nahlašovali policii poznávací značky aut, která stála před rekreačními staveními, nebo aby bránili rekreantům vstoupit na katastr obce. Mnohdy až hysterické reakce domorodců hraničily s nabádáním k četným trestným činům a přestupkům.

Nařízení vlády zdržovat se v místě bydliště ale není striktně vázáno k adrese, kde je člověk nahlášen k trvalému pobytu. Bydliště je místo, kde se dá přebývat. Proto není třeba pohlížet skrz prsty na majitele chalup, kteří na nich pobývají dlouhodobě, nebo se na ně přemístili hned poté, co vláda omezila volný pohyb. Nové nařízení cílí především na hromadné víkendové přesuny mezi městem a venkovem.

Pokyn, že se mají lidé držet doma a dojít si maximálně na nákup, ovšem platí i pro občany bydlící v rekreačních obcích nastálo. Nic je neopravňuje k tomu, aby slídili kolem soukromých nemovitostí osob, jež v obci nemají bydliště, a prováděli zde sociální kontrolu. To je slovní přírůstek do nynějšího koronavirového newspeaku.

Alena Roubalová