Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vyšší daňové příjmy přes 400 milionů korun použije Liberecký kraj hlavně na investice

17. 01. 2020 | 17:20

Hlavně na investice použije Liberecký kraj vyšší daňové příjmy loňského roku. Rozdělit tak může přes 400 milionů korun. Požadavky jednotlivých resortů ale byly ještě o 160 milionů vyšší, řekla dnes ČTK náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO). Nejvíc peněz půjde podle ní do krajských komunikací, kraj ale přidá i školám nebo organizacím v sociální oblasti. Rozhodnutí musí na konci ledna schválit krajské zastupitelstvo.

heliport  DSC0423kop
Foto: Artur Irma

Příjmy Libereckého kraje přesáhly loni podle předběžných údajů 11 miliard korun. Ty daňové překročily 3,619 miliardy korun, když původní rozpočet počítal s daňovými příjmy 3,214 miliardy. Nejvíc peněz získaných navíc chce podle Volfové použít kraj na opravy a údržbu svých komunikací druhých a třetích tříd a podporu výstavby cyklostezek a cyklotras, na které přidá téměř 281 milionů korun. "Nezapomínáme ale ani na oblast sociálních věcí či školství, z peněz podpoříme obnovu majetku kraje, ale i obce a další organizace," dodala hejtmanova náměstkyně.

Více než 41 milionů korun je určeno pro školství. Velká část půjde do zabezpečení Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou, která se částečně zřítila při rekonstrukci. Peníze půjdou také například do změny vytápění v Základní škole a mateřské škole logopedické v Liberci nebo do opravy střechy Střední uměleckoprůmyslové školy v Turnově. Bezmála 22 milionů navíc půjde do sociální oblasti. Domov důchodců ve Vratislavicích díky tomu dostane novou kuchyni, domov ve Sloupu v Čechách novou fasádu.

Dalších 17 milionů korun chce dát kraj do cestovního ruchu, památkové péče a kultury. Víc peněz půjde do obnovy a záchrany památek, tři miliony dostanou krajská muzea a galerie na akvizice. Bezmála deset milionů by mělo posílit rozpočet ve zdravotnictví, peníze jsou určené na technické vybavení heliportu letecké záchranné služby v Liberci, které umožní noční provoz. Téměř šest milionů si kraj odložil na plánovaný odkup akcií MMN (dříve Masarykova městská nemocnice v Jilemnici).

čtk