Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstavba obchvatu Zákup přijde na 46,5 milionů, začne na jaře a odvede kamionovou dopravu z centra města

20. 11. 2019 | 13:28

Výstavba obchvatu Zákup na Českolipsku přijde na 46,5 milionu korun. Více než kilometrová silnice má odvést kamionovou dopravu z historického centra města. Investorem je Liberecký kraj, zhruba 90 procent nákladů by ale měl zaplatit Integrovaný regionální operační program EU. Ke stavbě se připojí i město, které dá za protihlukovou zeď, chodníky a veřejné osvětlení 1,2 milionu korun. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

silnice lk léto IMG 0406
Foto: Silnice LK

Silnice by se měla začít stavět už příští jaro. Uleví hlavně centru Zákup. Dnes městskou památkovou zónou projíždějí denně desítky těžkých aut a ničí nejen domy v centru, ale také třeba cenný sloup Nejsvětější trojice z počátku 18. století. Ten stojí ve středu náměstí a kamiony ho jen těsně míjejí. "Při měření rychlosti jsme si udělali malou sondu a zjistili jsme, že za hodinu projelo městem v jednom směru 60 kamionů," popsal situaci ve městě Jan Dvořák z městské policie.

S přípravou projektu začala radnice v Zákupech už před deseti lety, vše ale zkomplikoval jeden z vlastníků pozemků. "Původně jsme s vlastníkem komunikovali, přistoupili jsme na všechny jeho podmínky. Bohužel pak přestal komunikovat, proto jsme museli přistoupit k vyvlastnění," řekl ČTK starosta Zákup Radek Lípa (Starostové pro Liberecký kraj). Pozemek pro stavbu tak město získalo až loni v létě, v závěru roku pak získal projekt stavební povolení. Za výkup potřebných pozemků daly Zákupy podle starosty zhruba tři miliony korun.

Pro Liberecký kraj je severozápadní obchvat Zákup jednou z investičních priorit, jde totiž o přeložku krajské silnice druhé třídy 268 a její nové propojení se silnicí 262. Stavba je rozdělena do několika částí, součástí je i přeložení inženýrských sítí a odvodnění. "Zároveň připravujeme napojení na průjezd městem Zákupy," řekl Sviták. Rekonstrukce by se podle něj měl dočkat i původní průjezd městem. "Jednáme už s městem, že by si pak opravenou silnici převzalo," dodal. Na obchvat bude mít dodavatel - firma PORR 200 dní, hotovo by mělo být do konce příštího roku.

čtk