Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Youtubeři dobývají Liberecký kraj. Kluci z Prahy vyrazili do hor. Ukážou, jak to tam vypadá mimo sezonu

29. 11. 2021 | 6:45

Janek Rubeš a Honza Mikulka. Duo populárních youtuberů vystupujících coby Kluci z Prahy, potažmo Honest Guide. Jejich nové motto zní Opusťme města a vyrazme do hor, pročež se vypravili směrem Liberecký kraj. Záměrně nezvolili slunné léto, ale stinný podzim – rozhodli se svému publiku ukázat, jak to ve zdejším regionu vypadá i mimo sezonu.
 

kluciZPrahy1
Foto: LK

„Jsme rádi, že se právě náš kraj stal cílem návštěvy této velmi sledované dvojice. Oddělení cestovního ruchu se snaží jít moderními marketingovými cestami, a právě doporučení známých a populárních osobností často vede k rozhodnutí dalších návštěvníků přijet do doporučené lokality,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovního ruchu Libereckého kraje.

Jako první si tato dvojice vybrala Vyhlídku Špička na Malém Špičáku u Tanvaldu. Kromě zvláštního tvaru připomínající obrácený bob nebo lžíci je originální svým povrchem, který je zakřivený, takže vše deformuje a barvy a odlesky se kroutí a mísí.

O několik kilometrů dál, v Příchovicích, se nalézá Maják a Muzeum Járy Cimrmana. Maják je nejvýše postaveným na celém světě – nachází se totiž v osmi stech metrech nad mořem. V muzeu jsou pak k vidění bizarní exponáty, jakými jsou kupříkladu turistická hůl s držadlem, půllitr se zvonkem pro přivolání obsluhy, vypouštěcí talíř či lžíce hladomorka.

Na krkonošskou Rokytnici nad Jizerou nově dohlíží čtyřčlenná skupina rozhleden soustředění pod názvem Hlídka na Stráži. Youtubeři pokořili všechny čtyři  – Lišku, Medvěda, Ovci i Horníka.

Liberecký kraj je bohatý na sklářské umění, proto se Rubeš s Mikulkou zastavili i v Harrachově a v Poniklé. Harachovská Sklárna Novosad & syn je nejstarší sklárnou na světě – letos oslavila neuvěřitelných 308 let. V ponikelské firmě Rautis se cestovatelé setkali s jedinečným řemeslem foukání skleněných perlí a výroby perličkových vánočních ozdob, jejichž proces výroby byl dokonce zapsán na seznam UNESCO. Konec výpravy patřil Mumlavským vodopádům. Na vodu nejbohatší vodopád v Krkonoších je zároveň nejnavštěvovanějším vododopádem v České republice.

Řada dalších podzimních a zimních tipů se nalézá na facebookovém profilu REGION LIBEREC.  Zajímavé možnosti také nabízí profil Krkonoše.
 

LK/Jan Mikulička