Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z České Lípy převezli devět pacientů do Semil. Asistoval při tom i velkokapacitní Fénix pražské záchranky

18. 03. 2021 | 13:00

Z nemocnice v České Lípě dnes převezli devět pacientů nakažených koronavirem do semilské nemocnice. Asistoval při tom i velkokapacitní vůz Fénix pražské záchranné služby. Mluvčí českolipské nemocnice Andrea Beranová ČTK řekla, že pacienti byli převezeni, aby se uvolnila lůžková kapacita pro další nemocné s covidem.

fénixZZS HK
Foto z www.zzskhk.cz

"K obdobným přesunům dochází napříč všemi okresy, a vzhledem k tomu, že českolipský region je v danou chvíli jednou z nejpostiženějších oblastí co se týče šíření koronaviru, využíváme možnost převozů pacientů zejména do okolních nemocnic v plné míře. Převozy probíhají několikrát týdně a řídí se především dostupnou kapacitou lůžek i personálu v ostatních nemocnicích," uvedla Beranová.

Přírůstky nově potvrzených nakažených jsou na Českolipsku nyní jedny z nejvyšších v zemi. Za posledních sedm dnů tam v přepočtu na 100.000 obyvatel přibylo 961 případů. Dnes ráno neměla nemocnice ani jedno volné lůžko pro covidové pacienty. V nemocnici 23 pacientů potřebovalo intenzivní, 44 akutní a 27 následnou péči.

Do nemocnice v Semilech převezli pacienty, kteří potřebují akutní péči. "Nám nezbývá nic jiného, než si tady v rámci toho našeho konglomerátu vzájemně vypomoci. Dneska pomáháme my, zítra zase třeba oni. Situace je opravdu vážná," uvedl Jiří Kalenský, předseda představenstva společnosti MMN, která spravuje městské nemocnice v Semilech a Jilemnici.

V Libereckém kraji bylo dnes ráno v pěti nemocnicích a v léčebně ve Cvikově 460 pacientů s covidem, o devět méně než ve středu. Maximem za celou dobu epidemie bylo 500 hospitalizovaných v pondělí. Ve vážném stavu bylo dnes ráno na jednotkách intenzivní péče a ARO 113 lidí a dalších 278 covidových pacientů bylo na akutních lůžkách. K dispozici je celkem 647 lůžek pro pacienty s koronavirem, více než čtvrtina je volných.

čtk

Profesionální hasiči ze stanic HZS Česká Lípa a Semily dnes plnili další mimořádný úkol. Jednalo se o pomoc v souvislosti s převozem pacientů s onemocněním COVID-19 mezi krajskými nemocnicemi vozidlem zvláštního určení Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Fénix, uvedl twitterový účet HZS LK.

Foto: twitter HZS LK