Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z covidu-19 už se v Libereckém kraji vyléčila většina nakažených, 187 z dvou set

28. 05. 2020 | 15:05

AKTUALIZOVÁNO: Z covidu-19 už se v Libereckém kraji vyléčila většina nakažených. Vyplývá to z informací, které dnes dopoledne aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZCR). Testy v kraji prokázaly od začátku pandemie 200 případů onemocnění, už 187 lidí se ale uzdravilo, to je téměř 94 procent. Nemoci zatím podlehli v kraji čtyři nemocní, šlo o seniory, kteří měli jiné vážné zdravotní problémy.

coronaInfekceOrez
ilustrační foto: KNL

První případ onemocnění novým koronavirem testy v Libereckém kraji potvrdily 10. března. Hygienici dosud nechali v kraji otestovat 8961 lidí, nejvíc pozitivních odhalili na Jablonecku, nejlépe je na tom Českolipsko. V karanténě nařízené hygieniky je aktuálně 54 lidí, dalším ji nařídili praktičtí lékaři. Na 100.000 obyvatel připadá v Libereckém kraji přes 45 potvrzených případů nemoci.

S vyhledáváním kontaktů v případě podezření na nákazu novým koronavirem pomáhají od začátku dubna pracovníkům Krajské hygienické stanice v Liberci armádní medici. Sedm jich pomáhalo hygienikům a zároveň v kraji pracoval armádní tým, který pomáhal s odběry. Podle ředitele krajských hygieniků Vladimíra Valenty postupně jejich práce končí. "Zřejmě ještě na víkend budeme mít jednoho vojáka, studenta, který nám pomůže se zadáváním do systému a organizováním některých šetření," řekl po jednání krajské epidemiologické komise na dotaz ČTK Valenta.

Podle informací z ministerstva zdravotnictví bylo dnes ráno v Česku 9103 potvrzených případů onemocnění, o 51 víc než ve středu ráno. Uzdravilo se už 6377 lidí, což je přes 70 procent nemocných. Komplikacím spojeným s novým koronavirem podlehlo od začátku pandemie v Česku 317 lidí.

čtk