Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za poslední týden přibylo v kraji nejvíc nakažených covidem od dubna

07. 10. 2022 | 13:32

V Libereckém kraji za předchozích sedm dnů přibylo 731 laboratorně potvrzených případů koronaviru. Je to o pětinu víc než za týden předcházející a nejvíc od začátku letošního dubna. Nakažených je nyní výrazně více než ve stejném období loni, tehdy mezi 30. zářím a 6. říjnem bylo laboratorně potvrzeno 118 nových případů. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

covid test 5 mufid-majnun-oI20ehIGNd4-unsplash
Ilustrační foto

V přepočtu na 100.000 obyvatel za posledních sedm dnů přibylo v kraji 165 nově nakažených, před týdnem jich bylo 139. Za celou republiku připadá za poslední týden 179 nakažených na 100.000 obyvatel. V Libereckém kraji bylo podle tohoto přepočtu maximem 2323 nově nakažených na začátku letošního února.

Od prvního zjištěného případu koronaviru v březnu 2020 ministerstvo zdravotnictví eviduje v Libereckém kraji 1600 úmrtí, jež spojuje s touto nákazou. Za posledních sedm dnů byla taková úmrtí dvě, o týden dříve šest.

Hospitalizovaných s covidem v Krajské nemocnici Liberec je aktuálně o sedm méně než před týdnem, a to 62. "Z toho 19 jich je na infekčním a zbytek je rozdělen po nemocnici podle primární diagnózy, se kterou k nám byli přijati," uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Ve vážném stavu jsou dva pacienti. Díky poklesu počtu covidových pacientů zatím nemusí liberecká nemocnice přeměňovat některá lůžková oddělení na péči o ně. S přípravami na tuto eventualitu začala nemocnice před týdnem. "Zatím to ale potřeba nebylo," dodal Řičář.

V liberecké nemocnici dál platí zákaz návštěv pro oddělení následné péče. Stejné opatření přijala před týdnem městská nemocnice v sousedním Jablonci nad Nisou skoro pro všechna oddělení. Zákaz se nevztahuje na dětské oddělení, otce u porodu a návštěvy u pacientů v terminálním stadiu. Z dalších páteřních nemocnic v Libereckém kraji má vyhlášený zákaz návštěv také nemocnice v Jilemnici, a to u pacientů s covidem, kteří jsou na interním oddělení.

čtk