Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za sedm dnů přibylo v Libereckém kraji 458 případů koronaviru, o 17 víc než před týdnem

12. 08. 2022 | 8:44

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji přibylo za poslední týden 458 nově potvrzených případů koronaviru, počty nakažených se v kraji zvyšují už osmý týden v řadě, i když nárůst zpomaluje. Podle údajů ministerstva zdravotnictví (MZ) je nových případů za týden o 17 víc, než jich bylo v předchozím týdnu, kdy laboratoře odhalily 441 nově nakažených. Celkově v Česku ale počty nových případů už druhý týden klesají, ubývá hospitalizovaných i úmrtí.

covid laboratoř -19-5169689 1280
Ilustrační foto

Některé nemocnice v Libereckém kraji kvůli nárůstu počtu nakažených vyžadují od pacientů testy nebo nošení respirátorů, jinde to jen doporučují. Péči zatím kvůli koronaviru nemocnice zásadně omezovat nemusely, zjistila ČTK. Testy vyžadují před nástupem k plánovaným výkonům od pacientů v jablonecké nemocnici, v českolipské musí mít zakrytá ústa a nos návštěvy i pacienti s respiračním onemocněním nebo docházející na hemodialýzu. K používání ochrany nosu a úst vyzvali návštěvy také v Krajské nemocnici Liberec nebo nemocnice v Jilemnici.

Používání ochranných prostředků dýchacích cest doporučili poskytovatelům zdravotní a sociální péče krajští hygienici, všechny příchozí k tomu vyzvali v domovech seniorů, jde ale o doporučení. Návštěvy zatím nikde nezakazují. "Naši klienti si restrikcí už užili strašně moc a potřebují vidět tváře svých blízkých a stejně tak tváře našich pečovatelek," řekl ČTK ředitel Domu seniorů v Liberci Františkově Jan Gabriel.

Víc nově nakažených za týden bylo v kraji naposledy v první polovině dubna. Takzvané incidenční číslo, které udává počet nově potvrzených případů koronaviru v přepočtu na 100.000 obyvatel, stouplo v kraji v mezitýdenním srovnání ze 100 na 104. Ještě před týdnem na tom byl kraj v rámci Česka nejlépe, teď je ale méně nakažených v přepočtu na obyvatele v Karlovarském, Jihočeském a Plzeňském kraji a také na Vysočině.

Počty nakažených rostou na Liberecku a Českolipsku, v dalších dvou okresech už začaly počty nových případů klesat. Nejhorší je v kraji situace na Liberecku, kde incidence vzrostla za posledních sedm dní ze 109 nakažených v přepočtu na obyvatele na 115. Nárůst zaznamenali hygienici také na Českolipsku, kde incidenční číslo stouplo ze 78 na 95. Počty nových případů klesají na Semilsku, kde se počet nakažených na 100.000 obyvatel snížil ze 104 na 96, na Jablonecku kleslo incidenční číslo ze 100 na 94.

Od 18. července lze podstoupit čtvrtou dávku očkování proti koronaviru. Pro další posilující dávku si mohou přijít lidé starší 18 let. V kraji zatím čtvrtou dávkou očkuje EUC Klinika v Liberci a nemocnice v Jilemnici, lidé mohou o vakcínu požádat i praktické lékaře. Vzhledem k malému zájmu se další nemocnice budou přidávat postupně. Například Krajská nemocnice Liberec otevře očkovací místa v Liberci, Turnově a Frýdlantu až na začátku září, očkovat se zatím bude čtvrtými dávkami maximálně dva dny v týdnu.

Přeočkování druhou posilující dávkou doporučuje ministerstvo zejména rizikovým pacientům a lidem nad 60 let. V Libereckém kraji zatím zdravotníci aplikovali přes 703.100 dávek vakcíny proti koronaviru, ukončené očkování má přes 269.540 lidí, což je téměř 62 procent z 437.278 obyvatel kraje. Dvě třetiny očkovaných si nechaly dát i třetí, posilující dávku. Čtvrtých dávek bylo zatím v kraji aplikováno dohromady 2300, z toho zhruba 900 za posledních sedm dní. V pondělí zahájili očkování další posilující dávkou v domovech seniorů.

V Libereckém kraji odhalily laboratoře první případ nákazy koronavirem 11. března 2020, nejvíc nových případů za týden potvrdily testy na přelomu letošního ledna a února, kdy koronavirem onemocnělo 10.279 lidí. Přestože je v této vlně průběh nemoci mírný a jen malá část postižených vyžaduje hospitalizaci, za poslední týden komplikacím spojeným s koronavirem podlehl v kraji jeden nemocný, podle zdravotníků jde ale většinou o pacienty i s jiným závažným onemocněním. Od začátku epidemie v kraji ve spojení s covidem zemřelo 1581 lidí, to je nejméně v Česku.

čtk