Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za víkend přibylo v kraji 35 nových případů covidu, sedmidenní incidence je na hodnotě 106

03. 05. 2021 | 9:22

AKTUALIZOVÁNO: Epidemie koronaviru v Libereckém kraji nadále zeslabuje. Za víkend přibylo 35 potvrzených případů covidu-19, za minulou sobotu a neděli jich bylo 60. Na 100.000 obyvatel je sedmidenní incidence na hodnotě 106. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Dál se zlepšuje i situace v nemocnicích.

covid testovaniucetlu2
Foto: Artur Irma

Nemocnice v Libereckém kraji se aktuálně starají o 130 pacientů s koronavirem, před týdnem jich bylo o 53 více. Na jednotkách intenzivní péče a ARO leží 23 nemocných ve vážném stavu, minulé pondělí jich bylo o 19 víc. Na akutních lůžkách většinou s kyslíkovou podporou je dalších 71 pacientů s koronavirem, před týdnem jich bylo 95. V nemocnicích mají pro covidové pacienty vyčleněno 278 lůžek, přes 53 procent je volných. "Díky tomu se postupně daří rozšířit operativu, v Krajské nemocnici Liberec předpokládají, že po 17. květnu by zhruba 80 procent lůžek JIP na chirurgii mohlo být pro plánovanou léčbu," řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

V Libereckém kraji se dnes do základních škol vrátili v rotačním systému žáci druhého stupně a do mateřských škol mohly přijít všechny děti. Své služby mohou ode dneška poskytovat provozovny kadeřnictví, manikúry, pedikúry, kosmetických nebo masážních salonů. Znovu otevřít se mohly v omezeném provozu i muzea, galerie a některé památky, kde jsou možné individuální prohlídky. Většina kulturních institucí, na něž se otevření vztahuje, bude přístupná až od úterý. Výjimkou je muzeum v Semilech, kam se zájemci dostanou už dnes. Novinkou jsou tu fotografie Jindřicha Štreita pod názvem Mezi snem a skutečností a v expozicích jsou také výstavy, které kvůli několikaměsíčnímu uzavření návštěvníci mohli vidět jen krátce.

Postupně se zlepšuje situace ve všech okresech kraje. Více než 100 nových případů koronaviru v přepočtu na 100.000 obyvatel za sedm dnů má z okresů v kraji už jen Českolipsko, a to 160. O týden dříve to bylo 224. Na Liberecku v mezitýdenním srovnání klesl počet nově zjištěných případů podle tohoto přepočtu ze 130 na 95, na Jablonecku ze 125 na 90 a na Semilsku z 84 na 69 případů.

Od prvního zjištěného případu loni 11. března se koronavirem prokazatelně nakazilo zhruba 18 procent obyvatel kraje. Pozitivní test mělo 79.277 lidí a z nich se dosud vyléčilo přes 76.700. Naopak v souvislosti s koronavirem zemřelo od začátku epidemie 1250 lidí, z toho 90 za duben. To je nejméně za měsíc od loňského října, kdy bylo 89 úmrtí. V březnu v souvislosti s covidem zemřelo v kraji 325 lidí, nejvíc od začátku epidemie.

Zdravotníci v kraji za téměř čtyři měsíce od zahájení očkování aplikovali 123.578 vakcín proti covidu. Obě dávky dostalo 37.322 lidí a dalších 151 bylo očkováno vakcínou Janssen, u níž se dává jedna dávka. Za minulý týden bylo očkováno v kraji 16.188 lidí, což je nejvíc od zahájení očkování. Dočasně je v kraji pozastavená registrace do očkovacích center v nemocnicích v Turnově a Frýdlantu, kde jsou denně schopni očkovat maximálně stovku lidí. "Termíny jsou tam obsazené na čtyři týdny dopředu," řekl Richter a doporučil lidem, kteří nechtějí čekat, aby se přeregistrovali jinam. Ve velkokapacitních centrech v Liberci, Jablonci, České Lípě, Semilech a Jilemnici bylo dnes ráno ještě přes 1400 volných míst k očkování na tento týden. "Nejvíc v České Lípě, přes 600," dodal radní.

čtk