Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zákazy budou kvůli turistům na 30 místech v kraji. Lidé na vzduch mohou, ale ne tam, kde se jich může potkat mnoho

02. 04. 2020 | 16:39

Zákazy vjezdu bude před víkendem osazeno zhruba 30 míst v turistických oblastech Libereckého kraje. Cílem je zabránit shlukování lidí, jako tomu bylo na některých místech o víkendu v minulém týdnu. Zákazy mají snížit riziko šíření koronaviru. Na jejich dodržování bude dohlížet policie ve spolupráci se strážníky. Po dnešním jednání krizového štábu kraje o tom informovali krajský ředitel policie Vladislav Husák a hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

turistikaNewIlustr
ilustrační foto

"To opatření nemá zabránit lidem, aby šli na čerstvý vzduch, aby šli na sluníčko, ale má jim zabránit v tom, aby se nám vytvářely nějaké neformální turistické lokality s několika stovkami až tisícovkami návštěvníků," uvedl hejtman.

Kde budu zákazové značky, podle něj dopředu neřeknou, aby se lidé nesnažili najít jiná atraktivní místa. "Lokality zveřejňovat nebudeme, protože by se pak objevily jiné lokality, které nebudou tímto způsobem zajištěné," dodal hejtman. Lidem doporučuje, aby na výlety chodili v nejužší rodině a v docházkové vzdálenosti od domova.

O uzavření parkoviště nedaleko rozhledny na Císařském kameni už informovala obec Rádlo u Jablonce nad Nisou, zákaz vjezdu platí také pro parkoviště pod hradem Valdštejn u Turnova v Českém ráji. "Zavřeli jsme ho ve středu. Výsledkem je, že auta jsou rozeseta po Pelešanech. Nicméně snažíme se to koordinovat se státní policií, slíbila větší dohled nad auty s řešením přestupků," řekl ČTK starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Uzavření jen některých parkovišť ale nepovažuje za koncepční řešení. "To musí říci vláda, že tam ti lidé nemají co dělat. To ale neříká a dává protisměrné pokyny. Ano běžte na procházky, a hned za B říká, ale nesrocujte se," dodal.

Krajský policejní ředitel dnes uvedl, že mají dostatek lidí, aby místa se zákazovými značkami ohlídali. "Na těch místech bude dopravní, pořádková policie, určitě nám pomohou městské i obecní policie," uvedl Husák. Věří, že nebudou muset řešit žádné zásadní problémy.

Nejde o první takové opatření v Libereckém kraji. Veřejná parkoviště, která jsou v Jizerských horách, jsou uzavřená už od poloviny března.

čtk