Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zhoršenou kvalitu vody má sedm koupališť v kraji, zákaz platí pro rybník Bažantník v Sedmihorkách

25. 08. 2022 | 11:32

Zhoršenou kvalitu vody má na konci letních prázdnin v Libereckém kraji sedm z 33 sledovaných přírodních koupališť. Zákaz koupání platí od začátku srpna pro jedno. Zdraví nebezpečná je kvůli přemnoženým sinicím voda v rybníku Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

vodaharcov3
Foto: Artur Irma

Rybník Bažantník je na pátém, tedy nejhorším, stupni hodnocení hygieniků. Na třetím stupni jsou kvůli sinicím dvě jezera na Českolipsku, Hamerské a Máchovo. Pro obě jezera nejde o nic neobvyklého. Třetí stupeň značí vodu nevhodnou pro citlivé jedince, jako jsou děti, alergici nebo těhotné ženy. Hygienici doporučují lidem, aby se po koupání v jezerech osprchovali.

Na druhém stupni jsou čtyři přírodní nádrže v kraji, mírně zhoršenou kvalitu v nich obvykle naznačuje zakalená voda. Konkrétně jde o koupaliště v Zákupech, Nedamově u Dubé a v Novém Boru na Českolipsku a také v Jablonném v Podještědí na Liberecku. V ostatních pravidelně sledovaných přírodních koupalištích v kraji je kvalita vody výborná, včetně přehrad v Liberci a Jablonci nad Nisou.

čtk