Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zhoršenou kvalitu vody mají čtyři přírodní koupaliště v kraji. Důvodem jsou tradičně sinice

14. 06. 2024 | 16:48

Zhoršenou kvalitu vody mají na začátku sezony čtyři přírodní koupaliště v Libereckém kraji. Pro všechna z nich jde ale o obvyklý stav v tomto období. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila na webu Krajská hygienická stanice v Liberci.

MáchHynek1irma
ilustrační foto Artur Irma

Na třetím z pěti stupňů hodnocení jsou Máchovo jezero u Doks a nedaleké Hamerské jezero na Českolipsku. U obou jsou tradičně důvodem sinice. Zdravotní obtíže po koupání v obou jezerech mohou mít zejména citliví jedinci, mezi něž patří děti, těhotné ženy či alergici. Hygienici lidem doporučují, aby se po každém koupání v jezerech osprchovali.

Na druhém stupni jsou kvůli snížené průhlednosti rybníky u kempů v Sedmihorkách nedaleko Turnova v Českém ráji a v Nedamově u Dubé na Českolipsku. Riziko zdravotních obtíží je sice malé, ale i pro tato místa platí doporučení hygieniků, aby se lidé po koupání osprchovali.

Letos budou hygienici sledovat kvalitu vody na 50 plochách, z toho 15 je přírodních koupališť, 13 je betonových nádrží a zbytek jsou umělá koupaliště. Ne na všech ale už sezona začala, navíc počasí zatím příliš ke koupání neláká. Podle předpovědi by se poprvé v tomto roce měla dostat teplota nad 30 stupňů v kraji příští týden v úterý.

čtk