Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Centrem waldorfského vzdělávání v kraji jsou Semily. Nabízí ucelený systém od mateřinky po maturitu

05. 09. 2019 | 8:02

Centrem waldorfského vzdělávání v Libereckém kraji jsou Semily. Ve městě s 8400 obyvateli je nejen mateřská a základní škola, ale od roku 2006 také lyceum. Střední waldorfské vzdělávání v Česku nabízí jen pět škol. V celé zemi jsou čtyři desítky waldorfských škol od mateřských po střední, většinou ve velkých městech.

dítěPes
ilustrační foto

Ta v Semilech patří k nejstarším. Když před 27 lety začínala, měla jedinou třídu, dnes tu studuje 300 dětí. Někteří absolventi už se do školy vrátili jako pedagogové, řekl dnes ČTK ředitel školy Ivan Semecký.

Zájem o waldorfskou školu v Semilech roste. "Zájem o studium na waldorfském lyceu mezi studenty je veliký. Pokud bychom měli dostatečné kapacity, mohli bychom letos otevřít ne jeden, ale hned dva první ročníky," doplnil Semecký. Podobné to podle něj bylo i u zápisu do první třídy základní školy. Zájem výrazně převyšuje i kapacitní možnosti zdejší waldorfské mateřské školy. Hlásilo se 50 dětí, míst je jen 30, město proto připravuje výstavbu nové školky, kde budou dvě plnohodnotné třídy.

"Díky waldorfské škole se nám do Semil stěhují celé rodiny," řekla ČTK starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). Do města je podle ní láká právě to, že nabízí kompletní waldorfské vzdělávání od mateřské školy až po maturitu. Podle ředitele školy dojížděly v minulosti až dvě třetiny školáků do zdejší školy z blízkého i vzdáleného okolí. "I přímo v Semilech ale zájem o naši školu roste a v posledních letech už je to tak půl na půl," řekl Semecký.

Waldorfská pedagogika klade důraz hlavně na duchovní rozvoj dítěte. Škola se zaměřuje na individuální rozvoj každého žáka a snaží se probouzet u dětí tvůrčí síly a touhu po poznávání. Také chybí klasické známkování, učitelé hodnotí žáky slovně. Místo soutěživosti škola podle Musilové podporuje spíš spolupráci a komunikaci. Výuka je provázána s uměleckými, pohybovými a praktickými činnostmi, kromě tradičních předmětů učí i dramatickou výchovu či zahradničení. První waldorfská škola byla otevřena v roce 1919 v německém Stuttgartu.

V Česku se začalo učit podle waldorfské pedagogiky až od roku 1990. V Libereckém kraji jsou waldorfské mateřské školy také v Turnově a Rovensku pod Troskami, už tři roky má třídy waldorfského typu Základní škola Kaplického v Liberci. Alternativním výchovně vzdělávacím programem je také montessori pedagogika, která je ještě rozšířenější. V Liberci nedávno otevřela další montessori mateřskou školu Krajská nemocnice Liberec, další školky jsou v Jablonci nad Nisou nebo České Lípě. Třídy s tímto způsobem výuky má třeba Základní škola 5. května.

čtk