Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Den Geoparku Český ráj se zaměřil zejména na geologické dědictví Českého ráje

29. 07. 2020 | 18:44

V neděli 26. července 2020 se v kempu v Sedmihorkách uskutečnil již tradiční Den Geoparku Český ráj. Bohatý program v krásném prostředí lemovaném kulisami Hruboskalského skalního města a slunečné počasí přilákaly na louku u potoka Libuňky a na břeh rybníka Bažantník stovky účastníků – především rodiny s dětmi, kterým byl program převážně určen.

Den geoparku 2020  Praclovek rozdelavani ohne 3
Den geoparku 2020, Pračlověk rozdělává oheň

Akci propagovala i Česká televize Déčko v pořadu TamTam. Na třinácti stanovištích zaměřených zejména na geologické dědictví Českého ráje si účastníci mohli vyrobit kamenný šperk z břidlice, vyzkoušet si mletí obilí na kamenném mlýnku, rýžovat české granátky pomocí rýžovacích pánví, seznámit se s drahokamy Českého ráje a sledovat názornou ukázku řezání a broušení drahých kamenů. Dalšími aktivitami bylo navlékání skleněných korálků, výroba prstýnků s kamínky, hraní kamínkového pexesa, sochání z pískovce a výroba pískových mandal. Informace o živé přírodě Českého ráje poskytly zájemcům na jednom ze stanovišť dobrovolnice ze Střediska ekologické výchovy.

Pro nejmenší bylo určeno loutkové představení “Jak se skláři učili tavit červené sklo”.

S životem v době kamenné seznámil zájemce pračlověk – nejvíce zaujal lov oštěpem a rozdělávání ohně technikou tření dřev.Den geoparku 2020, Drahé kamenyS informacemi o Geoparku Český ráj a o Českém ráji se návštěvníci mohli seznámit také prostřednictvím informačních letáků, map a turistických novin, které byly na místě k dispozici a také prostřednictvím přednášky geologa Jana Bubala, který povídal o zajímavých geologických lokalitách Geoparku Český ráj. Výklad byl doplněn promítáním.

Geopark UNESCO Český ráj

Český ráj není jen malebným spojením skal, lesů, rybníků a lidové architektury, ale i jedinečným územím s mimořádnou rozmanitostí geologických fenoménů. Právě spojení živé a neživé přírody s činností člověka daly tomuto kraji neopakovatelný „genius loci". Během stovek milionů let byl opakovaně dnem moří a jezer a několikrát tu probíhala sopečná činnost. Region představuje geologickou učebnici plnou skalních měst, dávných sopek, roklí, říčních údolí, jeskyní, krasových jevů a nalezišť drahokamů a zkamenělin. 

I proto byl Český ráj v roce 2005 vyhlášen geoparkem, který před pět lety získal záštitu UNESCO. 

Území geoparku o rozloze 833 km² se nachází mezi městy Mnichovo Hradiště, Turnov, Železný Brod, Semily, Jilemnice, Nová Paka, Jičín a Sobotka.

Více o geoparku se dočtete na: www.geoparkceskyraj.cz a facebook.com/bohemianparadisegeopark.

Akci v Sedmihorkách uspořádala nezisková organizace Geopark Český ráj, o. p. s. a Středisko ekologické výchovy Český ráj s finančním příspěvkem Libereckého kraje a AUTOCAMPU Sedmihorky.

TZ/Blanka Nedvědická