Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Desítky lidí volaly dnes v Turnově po demisi Andreje Babiše. Protestní akce za odstoupení svolal spolek Milion chvilek pro demokracii

16. 12. 2019 | 19:57

Desítky lidí volaly dnes na náměstí v Turnově po demisi premiéra Andreje Babiše. Vláda by měla řešit problémy země, nikoli problémy premiéra, zaznělo mimo jiné v jednom z projevů. Protestní akce za odstoupení, které svolal spolek Milion chvilek pro demokracii, se dnes neuskutečnila jen v Turnově. Lidé se sešli také například v České Lípě, Semilech, Hrádku nad Nisou, Hejnicích, Jablonném v Podještědí, Jilemnici nebo Lomnici nad Popelkou.

babis7
Archivní foto, Artur Irma

"Chceme, aby Andrej Babiš vrátil peníze, které mu nepatří. Je třeba ihned zastavit vládní zakázky, daňové úlevy a další dotace pro Agrofert. Státní správa tu má být pro občany, ne pro premiérovy kšefty. Andrej Babiš musí vrátit, co mu nepatří a přestat si brát nás občany za své rukojmí. Česká republika není jeho firma," řekl ve svém vystoupení jeden z organizátorů dnešní akce v Turnově, student Daniel Havlík.

Demisi premiéra či zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert požadují spolek Milion chvilek a jeho příznivci na demonstracích už řadu měsíců. Chtějí také hájit nezávislost justice i médií. Tvrdí, že Česko nemá mít v čele vlády politika, který je ve střetu zájmů a stále čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiš respektuje právo lidí demonstrovat, odstoupit ale nehodlá. Obvinění odmítá. Babiš Agrofert dříve vlastnil, kvůli zákonu o střetu zájmů ho vložil do svěřenských fondů.

Další demonstrace v Praze se uskuteční v úterý, ve čtvrtek se lidé sejdou znovu, a to v krajských městech. V Liberci spolek svolává své příznivce k hlavnímu vlakovému nádraží.

čtk