Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dlaskův statek představí vánočně zdobenou světnici i tradiční obyčeje Pojizeří

30. 11. 2019 | 18:00

S vánočně zdobenou světnicí se dnes otevře po měsíční přestávce Dlaskův statek u Turnova. Návštěvníci se budou moci seznámit s tím, jak vypadal Štědrý den na takto velkém statku, řekla ČTK ředitelka muzea v Turnově Vladimíra Jakouběová. Muzeum má národní kulturní památku ve správě.

Dlaskův statekRodinka
archivní foto Pavel Charousek

"Chceme lidem přiblížit tradiční vánoční obyčeje, které jsou spojené s naším regionem," uvedla ředitelka. Mezi ně patřilo předpovídání budoucnosti, které bylo spojené s celým obdobím adventu. "Co se dnes hodně vztahuje ke Štědrému dnu, to lidé praktikovali už o svatoondřejské noci, která pro ně byla hodně magická," řekla. Poslední listopadovou noc se například lilo olovo, dívky zajímalo, zda se vdají, svůj další osud chtěli znát i dospělí. "To, co bylo úplně nejdůležitější pro všechny, to byla předpověď počasí a úrody v dalším roce," uvedla Jakouběová.

Pro předpovídání počasí bylo podle ní hlavní období 12denního vánočního času. "To znamená od Štědrého dne do Tří králů, kdy se zaznamenávalo počasí po hodině každý ten den, a to vlastně bylo 12 měsíců v dalším roce," řekla. Zajímavé podle ní je, že tyto předpovědi vycházely. "Mám v Turnově ještě dva velmi staré pány, oba jsou bývalí sedláci, kteří to zaznamenávají dodnes. A ty předpovědi skutečně vyjdou. Minimálně 40 až 50 let se tím zabývají a je velmi málo období v roce, že by to nevycházelo," uvedla. Nebyl to ale jediný obyčej, kterým se odhadovalo počasí pro příští rok. Například o Štědrém dnu před odchodem na půlnoční mši se pokládalo 12 cibulových slupek na dřevěné prkénko. "Na slupky se nasypala sůl. Podle toho, zda se rozpustila nebo naopak zůstala celá, tak se předpovídaly mokré a suché měsíce," dodala Jakouběová.

ilustrační foto

Vánočně laděná expozice na Dlaskově statku v Dolánkách bude přístupná do 29. prosince, ve světnici se návštěvníci seznámí i s podobou a vývojem tradiční lidové výzdoby. Prezentovány tam budou především ozdoby ze slámy, jejichž výrobu si mohou děti i dospělí vyzkoušet v neděli 1. prosince. Na statku bude dílna pletení vánočních ozdob od 9:30 do 15:30.

čtk