Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dny lidové architektury otevřou návštěvníkům i Harcubovu chalupu, v budoucnu zde bude muzeum

06. 07. 2019 | 11:02

Dny lidové architektury Libereckého kraje otevřou o příštím víkendu turistům i běžně nepřístupné a méně známé stavby. Je mezi nimi i Harcubova chalupa v Harrachově na Semilsku s domácí brusírnou skla. Roubenku, která je dokladem životního stylu sklářů zhruba před 100 lety, získal kraj v roce 2016 darem od rodiny výtvarníka Jiřího Harcuby. V budoucnu v ní bude muzeum. Zatím se ale veřejnosti otevírá jen dvakrát do roka, řekl dnes ČTK Jiří Křížek, ředitel Severočeského muzea v Liberci, které roubenku spravuje.

Harcubova chalupa1 LK
Foto: LK

"Zatím je dům v původním stavu. Vymetáme pavučiny, provádíme údržbu, dělali jsme tam nátěr střechy a opravy omítek, jinak tam žádné velké akce zatím neděláme, protože nemáme finance," řekl Křížek. Připravený je podle něj projekt, který mimo jiné počítá s přístavbou se zázemím pro návštěvníky, to zatím chybí a do roubenky se nevejde. Záležet ale bude na tom, zda se na projekt podaří získat dotace, nebo jestli na něj Liberecký kraj uvolní peníze. Zatím je ale prioritou dokončení modernizace hlavní budovy Severočeského muzea.

Chalupa je spojena s harrachovským rodákem Jiřím Harcubou, známým sklářským výtvarníkem. Tvořil skleněné reliéfy s portréty slavných umělců a jeho práce jsou zastoupeny ve sbírkách muzeí a galerií v Česku i zahraničí. Známý je také jako medailér, mimo jiné je autorem pětikoruny. Zemřel v roce 2013. Roubenka, ve které žil a pracoval, stojí v centru Harrachova a je ukázkou jeho původní zástavby. Má původní vybavení včetně vybavení pro broušení a rytí skla. "Loni jsme udělali stavebně historický průzkum toho domečku, ten nám řekl, že chalupa je intaktně dochovaná z 18. století," dodal Křížek.

Harcubova chalupa ale není jedinou ukázkou lidové architektury, která bude o víkendu 13. a 14. července otevřena turistům. Navštívit je možné Bičíkův statek v Příšovicích, Dlaskův statek v Dolánkách, Boučkův statek na Malé Skále nebo největší roubenku severních Čech — Víseckou rychtu v Kravařích. Otevřené budou Janatův mlýn v Buřanech nebo Dolení-Babákův mlýn v Bradlecké Lhotě, ale také třeba Liščí bouda v Kristiánově, Běliště v Železném Brodě nebo Červená roubenka v Semilech věnovaná pilníkářům. Navštívit je možné také kovárnu v Dolních Pertolticích, Führichův dům v Chrastavě nebo Beranův hostinec v Trávníčku.

čtk