Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Doprava na náměstí v Turnově překračuje hlukové limity, pomoci by měla výměna žulových kostek za asfalt

02. 03. 2020 | 13:33

Hlukové limity na náměstí Českého ráje v Turnově jsou překračované kvůli automobilové dopravě. Ukázalo to měření, které zadala radnice. Na hluk si stěžují obyvatelé přilehlých domů. Podle posudku by řešením byla výměna žulových kostek za asfalt.

Turnov 2017 3
archivní ilustrační foto z náměstí v Turnově

Náměstí je ale zároveň důležitou turistickou tepnou města a asfalt by mohl znehodnotit jeho architektonickou hodnotu. Starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok) dnes novinářům řekl, že o výběru vhodné varianty bude jednat zastupitelstvo nejspíš v dubnu. Poté ji doporučí k řešení Krajské správě silnic, která je vlastníkem silnice vedoucí přes náměstí.

"Musíme se sami dohodnout, jakou máme představu o budoucím fungování náměstí a co od toho chceme, protože náměstí je nejcennější částí městské památkové zóny v Turnově. A je potřeba vnímat nejen hluk, ale i nějaké další konsekvence, které jsou s tím spojené," uvedl starosta.

První zmínky o domech na náměstí čtvercového typu s kašnou, radnicí či klášterem jsou už z druhé poloviny 15. století. Zároveň přes něj vede frekventovaná silnice druhé třídy. Denně po spojnici na Semily a Lomnici nad Popelkou projede až 15.000 aut. Podle výsledků měření jsou hlukové limity překračované přes den o více než dva a v noci skoro o pět decibelů. Limit stanovený pro staré hlukové zátěže je pro denní dobu 70 a pro noční 60 decibelů.

Nadlimitní hodnoty jsou hlavně v místech vjezdů na náměstí, z ulic Hluboká a 5. května. Jedním z řešení by podle starosty mohlo být nahradit velké žulové kostky za asfaltový povrch jen v ústí náměstí. "Takové extrémní řešení, jehož nejsem příznivcem, je, že bychom celou tranzitní komunikaci přes náměstí vyasfaltovali," řekl Hocke. Žulové kostky vnímá nejen z hlediska historické hodnoty náměstí, ale i bezpečnosti. Když řidič vjede z asfaltu na kostky, i on vnímá zvýšený hluk při jízdě. "Aby si uvědomil, že vjíždí do zóny, která není pouze tranzitní komunikací přes město Turnov, ale je to i náměstí a nejdůležitější společenský prostor, který ve městě máme," dodal starosta.

čtk