Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Harrachov má nové vedení, sedm z patnácti zastupitelů se kvůli tomu vzdalo mandátu

20. 12. 2019 | 15:25

Krkonošský Harrachov má nové vedení města, sedm z 15 zastupitelů se kvůli tomu vzdalo mandátu v zastupitelstvu. Předchozí starostka Eva Zbrojová (Starostové pro Liberecký kraj) ve čtvrtek rezignovala poté, co koalice přišla o většinu. "Jedna od nás ze starostů přeběhla," řekla dnes ČTK. Novým starostou se stal Jaroslav Čech (ANO). Nové vedení chce podle něj lépe využít potenciál města.

harrachov Titul5
Ilustrační foto

"To si myslíme, že využito není. Proto jsme do toho šli," řekl ČTK. Konkrétně zmínil nefunkční skokanské můstky, cestovní ruch a zlepšení komunikace s lyžařským areálem.

Zbrojová byla v čele města s 1600 obyvateli devět let. Její uskupení loni volby vyhrálo, když získalo sedm z 15 mandátů. Další tři uskupení získala dohromady osm křesel. Koalici vytvořili starostové s Josefem Slavíkem (SNK Evropští demokraté). Zbrojová za poslední rok několikrát čelila návrhům opozice na své odvolání. Podle ní nebyl dlouhodobě žádný konkrétní důvody pro její odvolání. "Bylo to osobní," řekla.

S dalšími šesti zastupiteli ale rezignovala v reakci na to, že zastupitelka Lucie Kučerová zvolená za starosty podpořila návrh opozice na odvolání vedení města. Podle Čecha chtěli už po loňských volbách širokou koalici, s čímž ale u starostů neuspěli. Ani nyní podle něj nejde o klasickou koalici. "Je to spíš takové sdružení lidí než koalice, které má zájem Harrachov někam posunout," uvedl. Kromě dvou zastupitelů za ANO koalici tvoří čtyři zvolení za SNK - ZMĚNA PRO HARRACHOV, po jednom za ODS a starosty a náhradnice za Slavíka z uskupení SNK Evropští demokraté, který rezignoval. "Dva členové předchozí koalice se přidali k nám, takže to bylo devět proti šesti, tak se to logicky obrátilo," uvedl Čech.

Kromě Zbrojové a Slavíka mandát složilo ještě dalších pět zastupitelů za starosty. Zatím není jisté, zda se jejich náhradníci ujmou zastupitelského postu. "Stali se automaticky dnešním dnem členy zastupitelstva, čekáme na jejich vyjádření, zda přijmou mandát," uvedl nový starosta. Zastupitelstvo ale bude usnášeníschopné, i když mandát nepřijmou.

čtk