Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hrad Valdštejn se znovu přenesl do dob středověku a setrval v něm celý víkend

30. 07. 2019 | 15:21

V poslední červencový víkend se Valdštejn znovu přenesl do dob středověku. Tradiční akce s názvem „Středověký víkend“, která na hradě probíhá už čtvrtým rokem, nabídla návštěvníkům bohatý program. Ten si nenechalo ujít přes dvanáct set návštěvníků. 

valdštejnProvaz
Foto z www.turnov.cz

Je to již čtyři roky, co se na Valdštejně pravidelně, na konci července, koná oblíbená dvoudenní akce „Středověký víkend“. Ta přináší pro návštěvníky vždy pestrý program, při kterém návštěvníci zažijí atmosféru středověku skrze hudbu, šermířská vystoupení či ochutnávku středověkých pokrmů.Ne jinak tomu bylo i letos. V sobotu a neděli 27. – 28. července se tak z Valdštejna znovu ozývaly dobové melodie či řinčení zbraní. 

První hradní nádvoří patřilo tradičně skupině historického šermu Rytíři turnovského meče. Ti ve svých šermířských vystoupeních připomínali návštěvníkům neklidnou historickou epochu hradu, kdy doznívaly husitské bouře, a Valdštejna se zmocnili loupeživí rytíři. Dobové souboje doplňovala i příjemná středověká hudba, o kterou se v sobotu 27. července postaralo liberecké uskupení Capella Rederna. Následující den obstarala stylovou hudební kulisu skupina historické hudby Subulcus. 

Podobně jako minulý rok, i letos nechyběli na hradě moderní provazochodci, tzv. slacklineři. V sobotu se návštěvníkům, celkem třikrát, představili na dvou lajnách natažených nad aehrenthalskou terasou a u kapličky sv. Jana Křtitele. O občerstvení se po celý víkend staraly markytánky v dobových kostýmech, nabízející chutné a voňavé placičky s česnekem či povidly. Vše navíc podpořilo příznivé počasí, které vylákalo více než dvanáct set návštěvníků. Na tomto místě děkujeme všem, kteří se na této akci podíleli. Nabitý program na Valdštejně tím však zdaleka nekončí. Už v úterý 6. srpna čeká na malé i velké návštěvníky celodenní akce „Dětské hry a klání“ a v sobotu 10. srpna koncert jablonecké kapely Sousedi. Více na www.hrad-valdstejn.cz. Těšíme se na Vás!

TZ/Turnovské památky a cestovní ruch, p. o.