Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hradecký a Liberecký kraj opraví společně s obcemi Podsemínský most v srdci Českého ráje

19. 07. 2024 | 13:00

Na obnově historického Podsemínského mostu v Českém ráji budou spolupracovat Královéhradecký a Liberecký kraj a obce Libošovice a Troskovice. Představitelé obou krajů a obcí dnes podepsali memorandum, ve kterém se zavázali k záchranně této památky.

podsemínTit
Hejtmani na mostě, foto: LK

Oprava mostu by mohla začít nejdříve v roce 2025, řekl ČTK mluvčí hradeckého kraje Dan Lechmann. Obloukový kamenný most z pískovce přes řeku Žehrovku je na pomezí hradeckého a Libereckého kraje. Každý z těchto krajů dá na opravu v příštích pěti letech pět milionů korun. Zastupitelstva všech signatářů schválila znění memoranda v květnu.

"Dnes podepsané memorandum umožní záchranu mostu a vyřešení dlouholetého problému, na který mě upozornili místní obyvatelé. Most je nejen památkou, ale také symbolickým propojením mezi Libereckým a Královéhradeckým krajem," sdělil hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Z prohlídky mostu, kterou nechala v dubnu 2007 udělat obec Troskovice, vyplynulo, že most je v havarijním stavu. Na most od té doby nesmí motorová vozidla a pro cyklisty a turisty je přístupný na vlastní nebezpečí. Most se stal známým hlavně díky filmu Jak dostat tatínka do polepšovny s Tomášem Holým v hlavní roli.

"Je jen těžko uvěřitelné, že slavný Podsemínský most ještě donedávna neměl majitele. Byla to velká překážka, která bránila opravě mostu. K jeho vlastnictví se postupně odmítly přihlásit Lesy ČR i Povodí Labe," sdělil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Podsemínský most zná celá republika díky filmové klasice Jak dostat tatínka do polepšovny.

Most a příjezdová komunikace je na území Libereckého a Královéhradeckého kraje. S rekonstrukcí samotného mostu souvisí i opravy a rozšíření navazujících cest včetně parkovacích ploch a chodníků na území obou obcí. Kromě finanční podpory jsou oba kraje také připraveny poskytovat obcím Libošovice a Troskovice právní a odbornou pomoc.

"Starostům Libošovic a Troskovic jsme navrhli, že pokud obce most prohlásí za svůj společný majetek, oba kraje jeho opravu a vybudování navazující turistické infrastruktury finančně podpoří. To se také stalo a jsem rád, že dnešním podepsáním memoranda jsme tento příslib stvrdili písemně," uvedl Půta.

Obce Troskovice a Libošovice jsou připraveny zajistit potřebné opravy a další údržbu za pomoci obou krajů. "Vítám pomoc krajů vesnicím, které se postupně vylidňují. Jsme malá obec a naše finanční možnosti se snižuj," uvedl starosta Troskovic Martin Svadbík (nezávislý).

Podle starosty Libošovic Víta Svobody (SNK obce Libošovice) je podpis memoranda důležitým krokem na cestě k záchraně mostu. "Věřím, že společnými silami se to podaří," dodal Svoboda.

čtk