Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hudební festival Dvořákův Turnov uvede letos sedm koncertů v několika městech Libereckého kraje

19. 05. 2019 | 12:09

Hudební festival Dvořákův Turnov a Sychrov je tradiční regionální kulturní událostí s více než šedesátiletou tradicí, která navazuje na silný vztah Antonína Dvořáka k oblasti Turnovska a okolí. Festival letos uvede sedm koncertů publiku v několika městech Libereckého kraje, který je dlouhodobým partnerem. Již v loňském roce se do festivalu zapojila partnerská města Železný Brod a Český Dub, kde se letos představí nejen komorní ansámbly, ale i sólisté Národního divadla na svých recitálech.

hudba-housle
Ilustrační foto

Vrcholem letošního ročníku pak bude pěvecký recitál Gabriely Benačkové a Jakuba Pustiny, který ve spolupráci s festivalem pořádá město Turnov v rámci oslav 100. výročí vzniku republiky. Koncerty se konají v atraktivních lokalitách jako například Státní zámek Sychrov, kde bude připraven i doprovodný program, nebo Podještědské muzeum Český Dub.

Nedílnou součástí je rovněž Interpretační hudební dílna, kde se okolo čtyř desítek frekventantů zdokonaluje pod vedením uznávaných lektorů z řad předních českých interpretů. Kurzy mají i mezinárodní charakter, protože se jich účastní i mladí zástupci německých partnerských měst.

Myšlenku pořádat hudební slavnosti se povedlo realizovat Pěveckému sboru Antonín Dvořák, dřívějšímu Zpěváckému spolku, k 110. výročí narození významného českého skladatele. V té době byla na Sychrově zasazena také jeho pamětní deska. V dalších letech se na sychrovském i turnovském jevišti vystřídaly opery, včetně hostů z Národního divadla v Praze a vystoupení České filharmonie. Byly provedeny velké kantáty i komornější díla v podání vynikajících umělců.

Akce se koná od  1. 6.  do  22. 6. 2019

TZ