Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jednotlivé nemocnice si nemají konkurovat, musí spolupracovat. I proto kraj zvažuje majetkový vstup do dalšího "špitálu"

18. 10. 2019 | 13:03

Liberecký kraj zvažuje majetkový vstup do jilemnické nemocnice, která patří městům Jilemnice a Semily. V průběhu osmi let by kraj postupně odkupoval podíly v akciové společnosti MMN (dříve Masarykova městská nemocnice) až do 21,67 procenta akcií, zaplatit by měl dohromady 187,4 milionu korun. Už jsme o tom informovali tiskovou zprávou Libereckého kraj.

nemjilemnice
Foto: www.nemjil.cz

Chce-li kraj organizovat a vytvářet lepší podmínky pro spolupráci nemocnic je potřeba, aby do nich majetkově vstoupil, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Přemysl Sobotka (ODS).

V Libereckém kraji jsou čtyři páteřní nemocnice, jen dvě ale vlastní přímo kraj - stoprocentně mu patří Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa a je majoritním vlastníkem Krajské nemocnice Liberec, kde spoluvlastníky jsou města Liberec a Turnov. Nemocnice v sousedním Jablonci nad Nisou je příspěvkovou organizací města, nemocnice v Jilemnici akciovou společností ve vlastnictví dvou měst. "Máme nejhorší vlastnickou strukturu ze všech krajů," poznamenal Sobotka. Rozhodnutí ale bude na krajském zastupitelstvu, které bude o vstupu do nemocnice jednat v úterý 22. října.

Vstup do nemocnice v Jilemnici je podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) z dlouhodobého hlediska racionálním krokem. "Pokud chceme páteřní síť nemocnic udržet v rozumném stavu, pokud se týká rozsahu zdravotní péče a její kvality, tak nic jiného než postupné majetkové propojování nemocnic nám podle mého názoru neumožní takové dohody dělat," řekl Půta. I s ohledem na nedostatek lékařů a zdravotnického personálu v Česku je třeba podle něj nastavit poskytování péče v jednotlivých nemocnicích, které by si neměly konkurovat, ale spolupracovat.

Foto: www.nemjil.cz

Akciová společnost MMN spojila od ledna 2017 původně městské nemocnice v Semilech a Jilemnici. Zařízení s 279 lůžky dnes slouží pacientům nejen ze Semilska a Jilemnicka, ale také z velké části Krkonoš. Jilemnice dnes vlastní 65 procent akcií a Semily 35 procent. V roce 2027 po dokončení odkupu by se měla vlastnická struktura změnit - Jilemnice bude mít 50,91 procenta, Semily 27,42 procenta a Liberecký kraj zbylých 21,67 procenta. Vstup kraje podle předsedy představenstva MMN Jiřího Kalenského pomůže nemocnici při jednáních s pojišťovnami nebo bankami.

Peníze, které zařízení od kraje za akcie získá, chce investovat do svého rozvoje. "Máme připravený projektový záměr na vybudování urgentního příjmu, který bychom měli v průběhu několika let naplnit, je to i požadavek ministerstva zdravotnictví. Potřebujeme posílit intenzivní péči a také přestěhovat rehabilitaci," řekl ČTK Kalenský. Investovat chce společnost také do modernizace areálu v Semilech, kde by měla být následná a rehabilitační péče. Připraveny jsou podle Kalenského projekty za zhruba 300 milionů korun, sto milionů si chce nemocnice půjčit.

Jedinou páteřní nemocnicí, která by pak zůstala mimo krajský systém, je Nemocnice Jablonec. Ta je příspěvkovou organizací města. "Máme zájem jít i do Jablonce, je to ale v rukách jablonecké radnice," řekl Sobotka. Bez transformace tamní nemocnice na akciovou společnost to ale podle něj nepůjde. V Jablonci už se několikrát jednalo o transformaci nemocnice, naposledy v roce 2015. Záměr, který připravovala ODS, ale nezískal podporu ani tehdy koaliční ČSSD, která chtěla počkat na zatím stále neexistující zákon o neziskových nemocnicích.

čtk