Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jilemnice a Semily budou jednat s Libereckým krajem o vstupu do nemocnice

14. 11. 2019 | 6:09

AKTUALIZOVÁNO: Jilemnice na Semilsku bude jednat s Libereckém krajem o vstupu do jilemnické nemocnice. Záměr už schválili zastupitelé. Kraj chce v příštích osmi letech postupně odkoupit 21,67 procenta akcií společnosti MMN (dříve Masarykova městská nemocnice Jilemnice) a investovat až 187,5 milionu korun do rozvoje nemocnice.

nemsem 4
Foto: Semily.cz

V pondělí s projektem souhlasili zastupitelé v Semilech, krajské zastupitelstvo ho schválilo už na konci října.

Akciová společnost MMN spojila od ledna 2017 původně městské nemocnice v Semilech a Jilemnici. Zařízení s 279 lůžky dnes slouží místním pacientům, ale také lidem z velké části Krkonoš. Jilemnici patří 65 procent akcií a Semilům 35 procent. V roce 2027 po dokončení odkupu by se podle záměru měla vlastnická struktura změnit - Jilemnice bude mít 50,91 procenta, Semily 27,42 procenta a Liberecký kraj zbylých 21,67 procenta. "Všichni akcionáři by ale měli mít stejný hlas při rozhodování," řekla ČTK semilská starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Schválení záměru je teprve začátek, bude třeba nová akcionářská smlouva a stanovy společnosti. O tom se bude jednat v příštích měsících. Potřebné dokumenty by měli zastupitelé dostat v březnu nebo dubnu příštího roku. Zatímco Jilemnici zůstane i po prodeji akcií nadpoloviční většina, v Semilech se zastupitelé obávají ztráty vlivu na rozhodování a chod nemocnice. "Naší podmínkou je zachování současného rozsahu péče v Semilech a pokud možno i její rozšíření," dodala Mlejnková.

Peníze od kraje chce MMN dát do rozvoje. "Máme připravený projektový záměr na vybudování urgentního příjmu, který bychom měli v průběhu několika let naplnit, je to i požadavek ministerstva zdravotnictví. Potřebujeme posílit intenzivní péči a přestěhovat rehabilitaci," řekl ČTK ředitel nemocnice a jilemnický zastupitel Jiří Kalenský (ODS). Investovat chce společnost také do modernizace areálu v Semilech, kde by měla být následná a rehabilitační péče. Připraveny jsou podle Kalenského projekty zhruba za 300 milionů korun, sto milionů si chce nemocnice půjčit.

MMN je jednou ze čtyř páteřních nemocnic v Libereckém kraji, jen dvě ale kraj vlastní. Stoprocentně kraji patří Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa a je majoritním vlastníkem Krajské nemocnice Liberec, spoluvlastníky jsou města Liberec a Turnov. Nemocnice v Jablonci nad Nisou je příspěvkovou organizací města. O vstup do ní má kraj také zájem. "Máme nejhorší vlastnickou strukturu ze všech krajů. Chce-li kraj organizovat a vytvářet lepší podmínky pro spolupráci nemocnic, je potřeba, aby do nich majetkově vstoupil," řekl již dříve ČTK náměstek hejtmana Přemysl Sobotka (ODS).

čtk