Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jilemnice znovu řeší co s léta zavřeným areálem koupaliště. Původní plány zhatilo referendum

17. 09. 2019 | 12:02

V Jilemnici na Semilsku znovu řeší, co s léta zavřeným areálem koupaliště. Předchozí vedení radnice připravilo projekt rekonstrukce, která měla stát 76 milionů korun, lidé ale tuto variantu v referendu před dvěma lety odmítli. Radnice si teď nechává zpracovat nové studie. K veřejné diskusi by je vedení města chtělo předložit v příštím roce. ČTK to dnes řekl starosta Vladimír Richter (ODS). Budoucnost zchátralého areálu je podle něj třeba řešit.

koupáníReklamní
ilustrační foto

Venkovní areál koupaliště v Jilemnici se léta potýkal se špatnou kvalitou vody, od roku 2007 je zavřený a zarůstá zelení. Betonová vana je vypuštěná. "Je poškozená, není ji možné napustit vodou, protože by se ztrácela," řekl Richter. Obyvatelé města tak musí v létě na koupaliště jinam. Radnice hledá možnosti, jak koupaliště obnovit. Jednou z možností je podle starosty biotop. Náklady na jeho vybudování se odhadují zhruba na 40 milionů korun, v úvahu ale podle něj přichází například i oprava betonové vany. Kolik by taková varianta stála, ukáže studie.

Minulé vedení města chtělo na místě původní nádrže o rozloze zhruba 3000 metrů čtverečních vybudovat koupaliště o ploše asi 500 metrů čtverečních s dětským brouzdalištěm s nerezovými vanami, skluzavkou, tobogánem a vodními prvky. Součástí projektu byla provozní budova a parkoviště. Počítalo se i se solárním ohřevem vody, podobně jako to mají v nedalekém Turnově. Umožnilo by to prodloužit sezonu a ohřát vodu při výkyvech počasí. Záměr v roce 2016 schválili zastupitelé, části z nich se ale stejně jako velké části obyvatel města zdál projekt předražený. V referendu se pak proti stavbě vyslovilo bezmála 82 procent zúčastněných.

čtk