Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jízda Pojizerským pacifikem provede malebnými Krkonošemi a ohromí panoramaty

20. 09. 2020 | 8:38

Poznat blíže oblast nejvyššího českého pohoří je možné během projížďky krkonošskou lokálkou zvanou Pojizerský pacifik z Martinic v Krkonoších do Rokytnice nad Jizerou. Cesta nabídne okouzlující výhledy na ohromující horská panoramata. Trať pojizerského Pacifiku má své osobité kouzlo, které působí ve všech ročních obdobích.

MartiniceOK
Foto: LK

„Čekají nás krásné dny babího léta a ty je možné využít k výletům a poznávání Libereckého kraje. Možností nabízí náš kraj nepřeberně. A když je k tomu trasa výletu ještě obohacena o technický unikát, jakým je nádraží v Martinicích, je o zážitek postaráno,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dvacet kilometrů dlouhá regionální železnice byla uvedena do provozu 7. prosince 1899. Nyní tu jezdí motoráky řady 810, charakteristické právě pro české lokálky. Cesta začíná v Martinicích v Krkonoších; tamní stanice se svým elektromechanickým zabezpečovacím zařízením, mechanickými návěstidly, výpravní budovou, vodárnou, vodními jeřáby a dalšími objekty tvoří jedinečný dochovaný celek a v roce 2016 byla prohlášena za kulturní památku. 

Cestou z Martinic se hned po vyjetí vlaku z nádraží otevře nádherné panorama hor s dominujícím  Žalým, které se na chvíli schová za stromy, aby po projetí vlaku Jilemnicí opět vystoupilo o mnoho blíž. Za Víchovou tvoří železný most přes řeku bránu do horského údolí Jizery – trať se občas schová do terénního zářezu v lese, vzápětí vlak jede po vysokém náspu či mostu nad řekou. Jízdu zpestří také průjezd osmdesátimetrovým tunelem u Hradska.

Vlak projíždí Poniklou a Jabloncem nad Jizerou, a končí v Rokytnici nad Jizerou, odkud je možno pokračovat autobusem po silnici v jizerském údolíčku až do Harrachova. „V každé zastávce je k vidění něco zajímavého. Doporučuji vystoupit v Poniklé a jít se podívat, jak se vyrábí tradiční perličkové ozdoby ve firmě Rautis nebo navštívit tamní Muzeum krkonošských řemesel,“ uzavřela radní Vinklátová.

LK/Jan Mikulička