Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli rekonstrukci bude v Semilech uzavřen most přes Jizeru. Objížďka měří 1,4 km, chodci musí přes lávku

15. 03. 2024 | 14:43

Kvůli rekonstrukci bude v Semilech od neděle 24. března pro osobní i nákladní automobily uzavřen hlavní most přes Jizeru, od 2. dubna už po něm neprojdou ani pěší. Kvůli špatnému stavu půjde most k zemi, nahradí ho nový za zhruba 80 milionů korun.

mostsemily1
archivní foto Artur Irma

Auta budou muset po zhruba 1,4 kilometru dlouhé objízdné trase, chodcům bude po dobu rekonstrukce sloužit provizorní lávka hned vedle stavby, řekla dnes ČTK starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Dočasná lávka pro chodce bude postavena mezi prodejnou Penny v Tyršově ulici a Lidlem na druhé straně řeky. "Výhodou je, že už jsme si dopravní omezení vyzkoušeli loni při výstavbě sítí v navazující ulici Na Mýtě. Objízdná trasa pro automobily bude obdobná jako loni, navíc bude využita i Družstevní ulice, do které bude umožněn vjezd všem nákladním vozidlům," doplnila starostka. Nový most by měl být podle smlouvy hotový do konce října.

Rekonstrukce mostu v Tyršově ulici je podle Mlejnkové letos největším společným projektem města a kraje. Semily se na něm budou finančně podílet. Most je v havarijním stavu, navíc podle starostky nesplňuje parametry pro pěší. "Těžko se tam vyhnou na chodníku dva dospělí, natož dvě maminky s kočárky, proto bude mít jeden chodník téměř čtyři metry a ten druhý tři metry na šířku, od vozovky budou oddělené zábradlím," doplnila starostka. Radnice bude podle ní platit kromě jiného přístupová schodiště a také veřejné osvětlení.

Podle původních plánů se měl most bourat a stavět loni. "Nedařilo se ale najít dodavatele, nabídky byly vyšší," řekl Jan Sviták, náměstek hejtmana Libereckého kraje, který je hlavním investorem. Na začátku roku vyhlásil kraj soutěž s maximální přípustnou cenou 74 milionů korun, všechny nabídkové ceny byly ale o 30 procent vyšší. Kraj pak soutěž zopakoval se stejnou cenou, ale dodavatele znovu nenašel, v září proto vypsal soutěž potřetí a maximální přípustnou cenu zvýšil na 98,4 milionu korun. Dostal šest nabídek, zvítězila Eurovia CS s cenou 80,4 milionu korun.

Prodlevy zaviněné neúspěšným hledáním dodavatele využili v Semilech k výstavbě sítí, kanalizace a vodovodu v navazující ulici Na Mýtě. "Původní myšlenka byla, že když už dopravně zatížíme město, tak by se to udělalo najednou, ukázalo se ale, že je dobře, že se to rozdělilo, protože té práce tam bylo velké množství," řekla Mlejnková. Stavbaři se podle ní ale budou muset do ulice Na Mýtě letos kvůli reklamaci vrátit, na části silnice odfrézovat špatně položený asfalt a udělat nový. "To by ale mělo znamenat omezení jen na pár dní," dodala.

čtk