Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Legiovlak zavítá do Semil a zůstane necelý týden. Přiveze expozice zachycující československé dějiny

09. 08. 2021 | 17:49

Semilské nádraží se od úterý 10. do neděle 15. srpna stane jednou z plánovaných zastávek legionářského vlaku při jeho letošním putování po městech České republiky. Veřejnosti bude Legiovlak, který do Semil přiveze parní lokomotiva řady 431 zvaná „ventilovka“ zapůjčená z Muzea starých strojů a technologií, přístupný zdarma ve všední dny od 8 do 18 hodin, o víkendu od 9 do 19 hodin. 

legiovlakIlustr
archivní ilustrační foto Mad

Legiovlak je ambiciózním projektem Československé obce legionářské (ČSOL), která si předsevzala vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií. Již v letech 2011–2015 zakoupila ČSOL celkem 13 vyřazených historických vagonů.

Jeden z plošinových vagonů dlouhodobě zapůjčily České dráhy, a. s., kovářský vagon zrekonstruovala a dodala slovenská strana v čele s Nadáciou Milana Rastislava Štefánika a Klubom historickej techniky RD Zvolen. Legiovlak se tak stal skutečně československým a celou republiku křižuje od května 2015. V současnosti se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, velitelského, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského (zrekonstruován na Slovensku), ubytovacího a dvou plošinových vozů.

Ve všech vozech bude na návštěvníky čekat věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. legií. 

SM/Renata Coufalová