Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lomnice nad Popelkou dokončila první etapu Rohanské stezky se čtyřmi traily pro cyklisty

28. 08. 2024 | 15:29

Lomnice nad Popelkou na Semilsku dokončila první etapu Rohanské stezky, která označuje nové trasy pro cyklisty vybudované na svahu vrchu Tábor. Zatím budou mít cyklisté k dispozici čtyři traily na zhruba pěti kilometrech. Město za jejich vybudování zaplatilo 4,6 milionu korun, slavnostně je otevře v sobotu odpoledne. ČTK o tom informoval místostarosta města Zdeněk Rajm (Nezávislí).

cykloétoFBještědhory zarohem
ilustrační foto

"Hlavní nástupní místo je Pod Alainovým křížem s dojezdy jednotlivých trailů v blízkosti koupaliště a Oborského rybníka. Idea byla a je, aby při budování a úpravě stezek docházelo k co nejmenšímu poškozování prostředí," uvedl místostarosta. Podle něj vznikly jak lehce zvlněné trasy pro děti či začátečníky, tak i obtížné trasy s přírodními a umělými překážkami. Povrch trailů je přírodní z místního zhutněného štěrku, případně vápencového nebo uježděného jílu. Na první etapu vybudování Rohanské stezky získala Lomnice dvoumilionovou krajskou dotaci.

Obtížnost trailů je stejně jako u lyžařských sjezdovek označená barvami, kdy modrá značí nejlehčí a černá nejtěžší. Na nejnáročnější trase jsou překážky v podobě kamenných sekcí, kořenů a hrabanky i přejezdy potoka po úzkých lávkách. Traily nesou jména členů knížecího rodu Rohanů - Benjamin, Alain, Kamil a Karel. "Když se Rohanové po své emigraci z Francie usadili v Českém království, stalo se vedle Svijan a Sychrova významným také panství Lomnice nad Popelkou, které spojili především se svými lesnickými ambicemi. Kulturní krajina, kterou dnes procházíme pod horou Tábor, je z velké části dílem právě tohoto rodu," uvedl Rajm.

Nové traily jsou v prostoru takzvané Malé obory, v budoucnu by Lomnice chtěla rozšířit Rohanskou stezku do dalších míst v okolí Tábora. Jednat o tom bude se státním podnikem Lesy ČR, který je vlastníkem většiny pozemků v této oblasti. "Rádi bychom, aby se podařilo připravit i další etapy a postupně vznikly traily na všech svazích Tábora. Obdobný záměr připravuje i město Železnice na opačné straně svahu. Bude tu tedy výhledově možné obě díla vzájemně propojit," dodal Rajm.

Speciální trasy pro cyklisty v předchozích letech vznikly také na dalších místech v Libereckém kraji. Mezi nejznámější patří singltrek v okolí Nového Města pod Smrkem v Jizerských horách, trasy na Ještědu v Liberci, v krkonošské Rokytnici nad Jizerou či na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách.

čtk