Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lomnice nad Popelkou zakázku na domov pro děti s autismem vypíše potřetí. Dotaci už má

25. 10. 2020 | 8:52

Lomnice nad Popelkou na Semilsku bude potřetí hledat v soutěži firmu, která přestaví bývalou školu na Rváčově na domov pro děti a mládež s poruchou autistického spektra. Místostarosta Lomnice Zdeněk Rajm očekává, že zakázku za 26 milionů korun vypíšou v první polovině listopadu a práce začnou v lednu příštího roku.

Na přestavbu bývalé školy získalo pětapůltisícové město evropskou dotaci. Na vytvoření domova pro děti s autismem se radnice domluvila s Libereckým krajem, půjde o nadregionální službu. Takové zařízení v kraji dosud není. Domov bude sloužit osmi klientům, o něž se bude starat devět lidí. Poskytovatelem služby bude Oblastní charita Jičín.

První výběrové řízení lomnická radnice zrušila, protože se přihlásil jediný uchazeč, který nebyl schopný doložit splnění kvalifikačních kritérií. Do druhého se přihlásily čtyři firmy. Důvodem ke zrušení soutěže je administrativní chyba. "Byl tam nesoulad ve dvou podkladech zadání. Teoreticky mohl způsobit omezení v počtu přihlášených uchazečů, což by mohlo být v budoucnu teoreticky vytýkáno při kontrole veřejné zakázky u poskytovatele dotace. A tudíž jsme se rozhodli pro jistotu soutěž znovu zrušit," dodal Rajm.

Stavební práce jsou podle něj naplánované na více než rok, pak se bude muset domov ještě dovybavit. Rajm předpokládá, že budova začne pro děti s autismem sloužit od ledna 2023. V minulosti už obdobné využití bývalá škola na Rváčově měla, byl tam stacionář pro postižené děti a mládež. Jeho provoz ale skončil před více než deseti lety po změně financování v sociálních službách. Od té doby je budova prázdná.

Autismus patří k nejzávažnějším poruchám mentálního vývoje, jde o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. To je důvod, proč autista dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Různou formou autismu je postižený každý pětistý Čech.

čtk