Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Miliardová modernizace nádraží v Turnově odstraní historku, kdy cestou do Jičína musí vlak nejprve vyrazit na Prahu

01. 11. 2019 | 13:54

Turnovská radnice podporuje modernizaci vlakového nádraží, kterou připravuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). V Turnově je jeden z nejdůležitějších železničních uzlů v kraji. Úpravy za více než miliardu korun by měly zrychlit spojení na tratích ve směru na Jičín a z Liberce do Staré Paky.

paraturnov4
archivní foto Artur Irma

Novináře o tom dnes informoval starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Předpokládá, že za čtyři až pět let by mohla stavba začít.

Turnov je železničním uzlem, z něhož vyjíždějí vlaky do Liberce, na Železný Brod a dál do Pardubic, na Prahu a také do Jičína. SŽDC plánuje přebudování kolejiště a chce tam vybudovat i podchody, které tam dosud nejsou. Zajistí bezpečné přecházení cestujících mezi nástupišti. Zastupitelé podle starosty i přes výhrady s touto variantou nakonec souhlasili. "Bez nich nejsme schopni zvýšit příjezdové rychlosti vlaků a snížit přestupové časy," uvedl Hocke.

Modernizace turnovského nádraží je podle něj nutná k tomu, aby bylo možné zrychlit cestu ze Staré Paky do Liberce o půl hodiny. Chystané úpravy by měly odstranit i úvraťové jízdy vlaků ve směru na Jičín, čímž by se mohlo ušetřit deset až 15 minut. "Když dnes jedete z Turnova na Jičín, tak musíte jet nejprve kousek na Prahu, přejet výhybkoviště a teprve pak se vracíte na Jičín," dodal starosta.

SŽDC podle něj zvažuje ještě jednu možnost, která by měla zrychlit cestu vlaky, a to je zrušení nechráněného přejezdu v ulici Nad Perchtou a jeho nahrazení podjezdem. Město s tím souhlasí za předpokladu, že podjezd bude mít na výšku přes čtyři metry a dlouhý bude aspoň 17 metrů. Bez toho by tam nemohly jezdit nákladní auta, jež zásobují výrobní areály v této lokalitě.

čtk