Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mimo prázdniny si budou moci základnu v Krčkovicích pronajmout školy pro výlety

25. 09. 2023 | 18:51

Táborová základna města Turnova v Krčkovicích v Českém ráji získala širší využití díky novému zázemí, které stálo radnici zhruba deset milionů korun. Až do letošního roku fungovala v malebném údolí poblíž Věžického rybníka jen přes letní prázdniny pro dětské tábory, nyní tam se tam mohou konat také školní či jiné akce na jaře nebo na podzim.

krčkovice
Foto z www.ponorkaturnov.cz

Přes zimu nebude základna v provozu. Novináře o tom dnes informoval jednatel Městské sportovní Turnov Jiří Veselka, která má městskou základnu ve správě.

Předchozí zázemí městské rekreační základny bylo dlouhodobě v havarijním stavu, tvořilo ho technicky i esteticky nevyhovující buňky, plechový přístřešek a starší srub. Na vybudování nového zázemí se město od roku 2008 neúspěšně snažilo získat dotaci a projekt několikrát předělalo. Výstavba tak začala až loni na podzim a skončila letos v červnu. Na letní tábory tak už bylo nové zázemí k dispozici. "Je to stoprocentně lepší," řekl dnes novinářům Martin Hejduk ze Střediska volného času Žlutá ponorka Turnov, které se bude se spolupodílet na provozu základny.

V přízemí nově postaveného dřevěného domu jsou jídelna, kuchyň, toalety, sprchy a v podkroví variabilní prostor využitelný jako herna či pro přespání 20 až 25 lidí na matracích. Výrazně lepší podmínky tak získali i kuchaři pro vaření. "Když si představím tábor, kam jsem jezdil jako malý a tam jsme vařili na staré várnici, tak si myslím, že toto je nevídaný luxus," poznamenal Hejduk.

Z původních staveb zůstal jen plechový přístřešek, který bude částečně sloužit i jako skladiště. I jej ale čeká podle Veselky proměna. "Budeme ho postupně upravovat víceméně svépomocí s minimalizací nákladů. Máme na to takový projekt a měl by mít trochu podobný design jako ten dům vedle," dodal jednatel Městské sportovní Turnov.

Zázemí základny bude nadále sloužit o letních prázdninách pro stanové tábory na louce, která je nad dřevostavbou. Kapacita stanů pro letní tábory je zhruba 60 míst, letos se tam ve všech turnusech vystřídalo zhruba 300 až 350 dětí. Mimo prázdniny si budou moci základnu pronajmout školy pro výlety a další akce i jiní zájemci. Několik škol ji využilo už nyní pro své zářijové harmonizační pobyty, objevili se už i zájemci o pronájem na soukromé akce. "Rozneslo se, že je tady krásný prostor a je několik zájemců o to tady mít třeba svatby a tak podobně," dodal Hejduk.

Základna zůstane letos v provozu do konce října a poté ji zazimují. "Přes zimu v provozu nebude," řekl Veselka. Na jaře bude základna k dispozici k pronájmu nejspíš od května.

čtk