Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Modernizace zázemí tábora v Krčkovicích v Českém ráji bude stát Turnov přes 10 milionů Kč

18. 09. 2022 | 10:25

Za modernizaci nevyhovujícího zázemí letního tábora v Krčkovicích v Českém ráji, který patří Turnovu, zaplatí město ze svého rozpočtu přes deset milionů korun včetně DPH. Starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok) novinářům řekl, že práce začnou ještě v září a skončí do začátku léta příštího roku. O výstavbě nového zázemí táborové základny u Hrubé Skály se v Turnově mluví už asi 15 let.

krčkovice
ilustrační archivní foto z https://taborkrckovice.cz

Do malebného údolí poblíž Věžického rybníka současné zázemí příliš nezapadá, navíc nevyhovuje ani z hygienických a bezpečnostních důvodů. Tvoří ho dvě zastřešené buňky s hygienickým zázemím, starší srub určený pro vaření a mezi tím stojí svařený plechový přístřešek, který sloužil jako jídelna. "Toto všechno nám měla za zlé Správa CHKO už asi před 15 lety, že je to takové hnusné. Připomínám, že je to ve II. zóně (CHKO)), takže je to poměrně významně chráněná záležitost. Vede tamtudy stará historická cesta na Věžák," řekl starosta.

Podle původního projektu chtěla radnice nevyhovující objekty nahradit budovou s možností ubytování až pro 35 lidí, na tento záměr ale nesehnala evropskou dotaci. Projekt poté nechalo město několikrát přepracovat, aby výstavba zázemí byla levnější a město ho dokázalo zaplatit i bez dotace. Vybraná firma tak nakonec postaví přízemní dům s podkrovím a se sedlovou střechou. "Bude to dřevostavba, kde bude umístěna kuchyň, jídelna se společenským prostorem a hygienické zázemí," uvedl starosta. V podkroví vznikne podle něj prostor, kde budou moci účastníci táborů trávit čas v případě deštivého počasí.

Kapacita táborové základny se stany bude podle starosty dál pro zhruba 60 dětí. Předpokládá ale, že by toto místo mohly využívat i školy pro výlety v květnu a červnu nebo v září či začátku října.

čtk