Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Most přes Jizeru v Semilech se letos bourat nebude, kraj nenašel v opakované soutěži dodavatele

30. 05. 2023 | 13:43

AKTUALIZOVÁNO: Most přes Jizeru v Semilech se letos bourat nebude, Liberecký kraj ani v opakované soutěži nenašel dodavatele. Nabídku dostal kraj jedinou, cena byla ale opět vyšší než maximální přípustná cena, kterou projektanti stanovili na 61,335 milionu korun bez DPH. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Novou soutěž tak kraj zřejmě vypíše až koncem roku, práce by pak měly začít na jaře příštího roku.

SeMily mostFB
Foto: FB/Semily

Nový most přes Jizeru v Semilech je součástí krajské silnice 289, původně měl být hotový ještě letos, to už ale kvůli opakování soutěže na dodavatele není reálné. V první soutěži dostal kraj tři nabídky, všechny byly ale téměř o 30 procent vyšší než přípustná cena. Kraj tak soutěž zrušil a vypsal znovu, se stejnou cenou, ale opět bez úspěchu. I druhou soutěž tak musí zrušit. Zatímco silniční stavby se letos daří díky soutěžím zlevňovat, u oprav mostů, které jsou náročnější na lidi a materiál, se to podle Svitáka nedaří.

Posunutí stavby zkomplikuje plány semilské radnice. "Tím, že se vlastně výstavba mostu posune o rok, tak nám to komplikuje výstavbu kanalizace, kterou jsme plánovali v Luční ulici. Budeme řešit koordinaci tak, abychom dopravně to město nezablokovali. Problém to samozřejmě je, ale já věřím, že ta stavba mostu bude během jedné stavební sezony hotová, což je samozřejmě zase lepší varianta, než pokud by se to odehrávalo přes zimní měsíce," řekla ČTK semilská starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Most, který slouží i jako přístup do centra Semil, je velmi dopravně zatížený, denně po něm projíždějí tisíce automobilů. Není ale v dobrém stavu a nesplňuje ani parametry pro pěší, na chodnících se tam obtížně vyhnou dva lidé, natož třeba matky s kočárky. Projekt počítá se zbouráním mostu a výstavbou nového. Většinu nákladů zaplatí Liberecký kraj ze svého a bez dotací. Zhruba 4,4 milionu korun se bude podílet město Semily, které zaplatí stavbu chodníků, osvětlení a schodišť tak, aby mohli chodci po mostě přecházet co nejbezpečněji.

Liberecký kraj dává letos na rekonstrukce silnic a mostů rekordních 1,178 miliardy korun, téměř o polovinu víc než loni. Víc peněz půjde z evropských a státních fondů, téměř na dvojnásobek vzrostl ale podíl kraje, který dá z vlastního rozpočtu přes 760 milionů korun. Masivní investice si může dovolit díky vyšším daňovým příjmům v loňském roce, poprvé se vedení kraje rozhodlo zapojit i peníze navíc, které kraj z daní získal letos v prvním čtvrtletí.

čtk