Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzejní noc v Turnově zahájí výstava tovaru z orobince a proutí, jež proslavily dolní Pojizeří

13. 06. 2019 | 0:25

V regionu dříve populární nákupní tašky z orobince budou mezi exponáty na výstavě muzea v Turnově, jež dnes začíná a je zaměřená na výtvory ze slámy a proutí. Rostlinou orobinec se podle kurátorky výstavy Michaely Havelkové oblast dolního Pojizeří kolem Bakova nad Jizerou proslavila.

proutí
ilustrační foto: LK

"Když byste přišel na začátku 20. století do Bakova, tak nepotkáte nikoho, kdo by neměl orobincovou tašku," řekla ČTK. Pletením zboží z orobince se podle ní ještě před druhou světovou válkou živila většina tamních obyvatel. "Bakovské tašky, brašny, kabely, bačkory, pantofle, střevíce a klobouky se prodávaly až za oceánem," dodala. Orobinec je rostlina s květy lidově nazývanými doutníky, dnes z něj vyrábí jen několik řemeslníků. "V regionu je Iveta Dandová z Mnichova Hradiště a po republice pouze další dva zpracovatelé," uvedla kurátorka. Vlastnostmi je podle ní orobinec trochu podobný slámě. "Rozdíl je v tom, že se z něj mnohem lépe plete, je pevnější, poddanější. Na druhou stranu je mnohem náročnější na sklizeň," řekla Havelková.

Výstava v Kamenářském domě začne slavnostně ve čtvrtek večer při muzejní noci. Budou na ní výrobky každodenní potřeby, oděvní součásti i další předměty, k jejichž výrobě se v Pojizeří dříve používala sláma a proutí. "Bude tam zkrátka všechno, co se z toho materiálu dělalo. Snažíme se výstavou i trochu ukázat, že jsou to ekologické materiály, snadno odbouratelné, šetrné a dodnes moc pěkné," uvedla Havelková.

Podle ní mělo splétání přírodních surovin v českém vesnickém prostředí formu domácí výroby. "A díky jejich dobré dostupnosti si každý hospodář či hospodyně mohli potřebné vybavení vyrábět sami. Výjimku tvořilo pouze košíkářství, které patřilo ke klasickým řemeslům," řekla kurátorka. Nejhojněji používaným materiálem byla sláma. "Našla uplatnění prakticky ve všech odvětvích lidské činnosti od stavitelství přes pečení až po módu a umění," řekla kurátorka. Návštěvníky výstavy může podle ní zarazit škála využití a některé i inspirovat, třeba příznivce přírodního stavitelství. "Sláma se používala k izolaci, při míchání hliněných omítek i jako krytina," dodala. Výstava potrvá do 13. října, v jejím průběhu se uskuteční několik workshopů s možností vyzkoušet si práci s přírodními materiály. Ukázky řemeslné výroby budou už součástí čtvrteční vernisáže.

čtk