Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Semilech má výstavu o nebeských jevech, autorem fotografií je Petr Horálek

05. 07. 2019 | 12:26

Na astronomii je zaměřená nová výstava muzea v Semilech. Představuje sedm nejpozoruhodnějších nebeských jevů, jak jejich jedinečnost vidí autor astrofotograf a autor výstavy Petr Horálek. ČTK o tom informoval ředitel muzea Miroslav Šnaiberk.

muzeum semily dsc 0519
Foto: www.muzeumsemily.cz

"Můžete se zde dozvědět, jak vznikají supernovy, o meteorickém dešti nebo jak souvisí polární záře se Sluncem," uvedl. Výstava je podle něj doplněna snímky vzácných úkazů či pohledů do hvězdného nebe z různých míst České republiky i zahraničí. "Některé z vybraných snímků navíc získalo nějaké ocenění, například Snímek dne NASA, Snímek týdne ESO nebo Snímek měsíce ČAM," řekl Šnaiberk.

Návštěvníci výstavy budou moci podle něj nahlédnout i do muzejního sklepení, kde budou ukázky známých souhvězdí. "Ke zhlédnutí budou též k dispozici videa ze ságy KOSMOS od slavného amerického astronoma Carla Sagana, která vypráví o 15 miliardách let kosmického vývoje," uvedl ředitel muzea.

Výstava Sedm perel astronomie potrvá do 25. srpna. Horálek se o astronomii zajímal už od dětství a poté, co vystudoval obor Teoretická fyzika a astronomie na Masarykově univerzitě v Brně, pracoval na Astronomickém ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově a na hvězdárně v Úpici. "Pak se vydal splnit si svůj sen a odjel do Tichomoří objevovat pověstnou krásu tamního nebe. V roce 2015 se stal prvním českým foto-vyslancem Evropské jižní observatoře (ESO)," dodal Šnaiberk.

čtk