Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Semilech vydává svou devátou publikaci s názvem Pod záštitou sv. Floriána

15. 01. 2023 | 14:23

Muzeum a Pojizerská galerie Semily, p.o. vydalo v ediční řadě Paměť Semilska již svou devátou publikaci. Kniha s názvem Pod záštitou sv. Floriána je dlouho očekávaným titulem vydaným u příležitosti nedávného stopadesátiletého výročí založení dobrovolného hasičského sboru v Semilech.

muzeum semily štít dsc 0519
Archivní foto

Autorem publikace, která vznikala v období posledních dvou let, je emeritní ředitel semilského archivu a městský kronikář Ivo Navrátil, jenž v ní zmapoval historii semilského dobrovolného hasičského sboru od roku jeho založení v roce 1871 do současnosti. Podle svých slov při přípravě knihy čerpal převážně ve spolkovém archivu, který však bylo třeba nejdřív prohlédnout, roztřídit a uspořádat. Dalšími zdroji mu byly semilské fondy ve státním okresním archivu - Okresního úřadu, Okresního zastupitelstva, Svazu požární ochrany, Okresního národního výboru, zápisky Karla Kovaříka atd.

Publikace Pod záštitou sv. Floriána"Knížka by nemohla vzniknout bez vzpomínek zasloužilých členů sboru, jako Františka Tomíčka, Milana Kouble, Zdeňka Kouble, Karla Patky, Jana Žalského, Marka Vrtilky a Ladislava Brucknera," říká sám autor PhDr. Ivo Navrátil. "Prozkoumali jsme i nemálo fotoarchivů. Nakonec jsme společně s Markem Vrtilkou, starostou Sboru dobrovolných hasičů Semily I, vybrali 77 černobílých a 80 barevných fotografií, které snad nejlépe přiblíží nejen minulost, ale i žhavou současnost sboru, jenž v posledních letech výrazně omládl."

První tři kapitoly knihy jsou věnovány ochraně měst před požáry. V podmínkách převážně roubených a šindelem nebo došky krytých domů znamenal sebemenší oheň ohrožení veškerého majetku i mnoha životů. Čtenáři dostanou možnost seznámit se s magickými obřady proti ohni, v nichž hrál roli i svatý Florián, patron hasičů, nahlédnout do dobových požárních řádů, zakusit hrůzu hořících divadel. Také životy prvních hasičů byly ve velkém nebezpečí, vždyť se živlem bojovali z dnešního pohledu zoufale vybaveni. Účinné techniky bylo málo, proto parnička z roku 1904 má v dějinách sboru až dodnes významné místo, i když byla časem nahrazena motorovými a cisternovými stříkačkami.

"Snažili jsme se v knize napravit řadu omylů, které se vytrvale opakovaly nejen ve starších hasičských brožurkách, ale i v publikacích o semilské historii, od Františka Mizery až do současnosti," přibližuje Ivo Navrátil. "Věříme, že si čtenáři rádi přečtou také děsivé příběhy s divokým ohněm a vodou, které knížku uzavírají. Psali je dávní semilští faráři, dosud žijící pamětníci i dnešní mladí hasiči."

Kniha vyšla v nákladu 300 ks a je doplněna velkou obrazovou barevnou přílohou, přehledem velkých požárů a povodní v Semilech, jmény spolkových funkcionářů, čestných členů sboru nebo seznamem členů v roce 2021. 

"Cítím se poctěn a jsem velice rád, že jsem byl k práci na této knize přizván a mohl jsem poodkrýt nejednu záhadu spojenou se semilskými požáry. Čtenáři zjistí, že to, co dnes bereme jako samozřejmost, nebylo vůbec běžné ještě před padesáti lety, kdy byl v Semilech založen profesionální hasičský sbor, a skloní se spolu se mnou před hrdinstvím těch, kteří dobrovolně a s nasazením svých životů na sebe vzali ochranu našich domovů. A činí tak dodnes." dodává autor knihy Ivo Navrátil.

Doposud vydané tituly edice Paměť Semilska 
    1. 2014 – Jan Bayer – Domov a osud v Čechách
    2. 2015 – Autorský kolektiv - Jizerka aneb cesta za poselstvím hudby (kniha+CD)
    3. 2016 – Tomáš Kesner a Roman Hedvičák – Památníky minulých časů
    4. 2017 – Jaroslav Udatný – Splněná přísaha 
    5. 2018 – Tomáš Chvátal – Plíživá kontrarevoluce v Semilech
    6. 2019 – Dny Pavla Tigrida v Semilech 2017 (sborník)
    7. 2020 – Tomáš Chvátal – Bílá místa konce války 1944-45
    8. 2021 – Ivo Navrátil a kol. : Na skautské stezce (Sto let se semilskou vartou)
    9. 2022 – Ivo Navrátil: Pod záštitou svatého Floriána
/tituly 3 a 7 jsou v současnosti vyprodány a plánuje se jejich dotisk/

V roce 2023-25 je v edičním plánu:
    10. Tomáš Chvátal – Internace v Semilech 
    11. Tomáš Chvátal – Léčitelé Jizerských hor, Krkonoš a Českého ráje
    12. Pavel Jakubec – Židé v Semilech a okolí

TZ/Renata Coufalová