Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Semilech vystavuje  činky nebo kolébku Antala Staška. K vidění je i kávomlýnek Boženy Němcové

10. 12. 2020 | 6:32

Činky, s nimiž cvičil u okna spisovatel Antal Stašek, kávomlýnek Boženy Němcové nebo vzácný námořní atlas ze 17. století uvidí návštěvníci nové výstavy semilského muzea. Věnovaná je 60. výročí jeho vzniku. Podle ředitele muzea Miroslava Šnaiberka se snažili vybrat ze sbírek to nejzajímavější.

mlýnekKáva
Foto je ilustrační

"Jsou tu i věci související s takzvaným Mizerovým muzeum. To byla taková neformální instituce, která vznikla za první republiky a která si hrála na muzeum, ale pak se její sbírky vyztrácely. Něco jsme dohledali, jako třeba kolébku Staška v Mnichově Hradišti," řekl dnes ČTK Šnaiberk. Na výstavě jsou prezentovaná i nejnovější zjištění, mezi než třeba patří, že politik z 19. století František Ladislav Rieger byl Staškův vzdálený příbuzný. "Bylo to přes rodinu Hančových z Jesenného. Pro semilské prostředí je zajímavá informace, že nejslavnější rodáci byli příbuzní a není jisté, zda o tom věděli," uvedl Šnaiberk.

Muzeum v rámci oslav 60. výročí ve čtvrtek odhalí také pamětní desku zakladateli a prvnímu řediteli muzea Rudolfu Hlavovi, který zemřel v roce 1988 ve věku 77 let. Tento semilský čestný občan je známý i tím, že vytvořil největší sbírku kramářských písní v Československu a soubor o 25.000 položek věnoval pražskému Národnímu muzeu. Semily mají muzeum jeho zásluhou teprve od roku 1960, nachází se v rodném domě spisovatele Ivana Olbrachta v Husově ulici. Otevřeno bylo jako Muzeum dělnického hnutí a Památník Antala Staška a Ivana Olbrachta. "Nedávno jsme objevili zvukový záznam z odhalení památníku Staška a Olbrachta a otevření muzea," uvedl Šnaiberk. Návštěvníci muzea si ho mohou poslechnout. Součástí výstavy jsou také filmy a fotografické prezentace z vernisáží a akcí v muzeu.

Muzeum láká i na tři další výstavy. K 60. výročí se váže výstava výtvarného umění ze sbírky muzea, jež vznikala především z darů umělců, kteří v Semilech vystavovali. "Jde o díla žijících i zesnulých autorů s úzkým vztahem k regionu," uvedl Šnaiberk. Na výstavě jsou i práce Vladimíra Komárka, Jaroslava Klápštěho, Jana Solovjeva, Olbrama Zoubka či Natálie Hlubučkové. V expozici jsou také díla nedávno restaurovaná. "Jako například na aukci získaný portrét Riegrovy matky od neznámého autora či obraz Madony s Ježíškem od železnobrodského malíře Franze Maicheidera z konce 19. století," dodal ředitel muzea.

V Pojizerské galerii jsou na výstavě Zima s Josefem Ladou reprodukce známých děl tohoto slavného malíře. Kolekce obrazů zapůjčená z jednoho pražského muzea je doplněná pro navození zimní atmosféry dobovým lidovým nábytkem, sáněmi a lyžemi ze sbírek muzea.

Návštěvníci mohou také zajít na výstavu Bílá místa konce války, která odkrývá málo známé kapitoly semilských dějin z konce druhé světové války.

čtk