Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Semilech vytvoří expozici lidového léčitelství, získalo na ni další dům. Otevře 9. června

12. 03. 2024 | 16:02

Městské muzeum v Semilech převzalo od radnice zanedbaný dům, který přemění na výstavní prostor. Bude v něm od června jedna z částí připravované expozice lidového léčitelství. Úpravy si vyžádají zhruba 200.000 korun, řekl dnes ČTK ředitel muzea Miroslav Šnaiberk.

bylinyKLuk
ilustrační foto

Muzeum získalo dům v Jílovecké ulici, který je naproti takzvané červené roubence. I ta patří muzeu a podle Šnaiberka chtějí pro expozici o lidovém léčitelství využít obě tyto budovy. "Po výstavách o semilské léčitelce Květoslavě Patočkové a lidových léčitelích Jizerských hor, Krkonoš a Českého ráje se toto téma totiž ukázalo natolik nosné a zajímavé pro návštěvníky i badatele, že jsme se rozhodli střednědobou výstavu v muzeu zaměnit v trvalou expozici," řekl ředitel muzea.

V červené roubence dosud byla expozice pilníkářství. O tu už ale podle Šnaiberka nebyl moc velký zájem, proto ji jako samostatnou zruší a částečně přemístí do hlavní muzejní budovy v Husově ulici. "Stane součástí širší expozice," řekl ředitel muzea.

Novou expozici lidového léčitelství chce semilské muzeum otevřít 9. června v rámci Bylinkového festivalu, kterým symbolicky zahájí letní turistickou sezonu v Jílovecké ulici. "Věříme, že výsledek v této malebné části Semil bude novým lákadlem k návštěvě nejen pro místní občany, ale také pro turisty a všechny, kteří se zajímají o stále populárnější téma lidového léčitelství," dodal Šnaiberk.

čtk