Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Turnově láká na vzácné předměty, které se ukládaly do hrobů slavných

09. 06. 2021 | 16:10

Několik unikátů má muzeum v Turnově na nové výstavě nazvané Luxusní pohřební výbava průřezem staletí. Jsou na ni originály či repliky předmětů, které se ukládaly do hrobů slavných. V Klenotnici je procesní ostatkový kříž šlechtičny, pohřební koruna krále, soubor z hrobu takzvaného zlatého chlapa a kříž biskupa. Novináře dnes o tom informoval ředitel muzea Jan Prostředník.

korunaTurn3irma
Foto: Artur Irma

Mezi tři nejvzácnější románské památky v Česku se řadí procesní ostatkový kříž z Českého Dubu ze 13. století, který byl nalezen v areálu johanitské komendy v roce 2003. "Zajímavé je, že s ním byla pohřbena žena, protože to je něco naprosto netypického, protože johanitská komenda byl pochopitelně mužský řád. Takže velmi pravděpodobně jde o šlechtičnu, a to velmi významnou šlechtičnu," uvedl Prostředník. V turnovské Klenotnici je originál i kopie tohoto ostatkového kříže.

Ještě významnější je soubor šperků a vzácných předmětů hrobové výbavy germánského velmože z Blučiny z pátého století. "Trochu s nadsázkou se tomuto nálezu říká zlatý chlap, protože obsahoval obrovské množství zlata," uvedl ředitel muzea. Podle něj jde o druhý "nejbohatší" hrob objevený v Evropě. Hrob byl odkryt v roce 1953 v lokalitě Cezavy u Blučiny nedaleko Brna. "Velmi pravděpodobně jde o barbarského krále z kmene Herulů, který byl pohřben někdy mezi lety 450 až 480 našeho letopočtu," řekl Prostředník. Pohřben byl s dvojbřitým mečem spathou, jednoručním mečem saxem, lukem a šípy, sedlem, šperky a skleněnými nádobami. V turnovském muzeu jsou repliky nalezených předmětů z tohoto hrobu zapůjčené z moravského zemského muzea.

Přímo pro turnovskou výstavu vyrobil šperkař Jiří Urban repliku pohřební koruny Přemysla Otakara II., jednu takovou už dřív vytvořil. "S tou první jsem zápasil více," uvedl Urban. Podle něj je vytvořená kopie hodně podobná originálu. "Má zlacený povrch, jinak je stříbrná zevnitř," dodal. Na replice je stejně jako na originálu latinský nápis, který v překladu znamená: "Toto jsou kosti Otakara, vznešeného pátého krále českého." Kvůli klatbě, která byla na něj uvalena papežem, byly ostatky Přemysla Otakara II. uloženy po bok jeho předků do baziliky sv. Víta až v roce 1297, v bitvě na Moravském poli král železný a zlatý padl o 19 let dříve. Korunu nechal vyrobit jeho syn Václav II.

Výjimečným exponátem v Klenotnici je i pektorální kříž biskupa Petra Františka Krejčího, se kterým byl 8. července 1870 uložen do hrobky pod centrálním křížem na hřbitově v Turnově. Tento kříž bude společně s biskupovými ostatky uložen zpět do hrobky v září letošního roku.

čtk