Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Turnově má místo mezinárodního sympozia, které se mělo konat pošestadvacáté, tři výstavy šperků

16. 06. 2020 | 11:20

Tři výstavy děl zlatníků a šperkařů má muzeum v Turnově místo mezinárodního sympozia, které se letos mělo v muzeu konat pošestadvacáté. Kvůli koronavirovým opatřením ale nemohli přijet zahraniční umělci, sympozium proto bylo zrušeno. Jedna výstava je souhrnná a na dalších dvou jsou výtvory českých šperkařů Reného Hory a Karla Votipky. ČTK o tom dnes informoval organizátor sympozii a kurátor muzea Miroslav Cogan.

turnov muzeumturnov1
Ilustrační foto, Artur Irma

Výstava nazvaná Současný Evropský šperk je podle něj přehlídkou mimořádných prací českých i zahraničních šperkařů a výtvarníků vzniklých v rámci sympozií. "Na světě existuje více rozsáhlých a prestižních sbírek současného šperku, jen několik ale vzniklo z pracovních setkání šperkařů tak jako tato, kterou spravuje Muzeum Českého ráje v Turnově, uvedl Cogan.

Podle něj sbírka dokumentuje vývoj současného šperku v posledních 30 letech. "Je také dokladem o setkávání výtvarníků z celého světa v místě se staletou tradicí broušení drahokamů a zlatnictví," dodal.

Výstava k šedesátinám českého šperkaře, výtvarníka a účastníka sympozií Reného Hory je podle něj koncipována jako pestrá přehlídka jeho tvorby a lze ji rozdělit na tři okruhy. "Volné, sochařsky cítěné brože a prsteny z mnohobarevné acetátcelulózy, kterou známe z módních brýlových obrouček," uvedl první z nich. Dalším okruhem jsou podle něj série plochých broží a závěsů s výraznou černou siluetou a třetím čtvercové brože. "V nichž Hora vynalézavě varíruje rysy lidské tváře. K nim patří soubor broží seřazených do hravého kaleidoskopu, který září svěžími barvami podsvícených okénkových emailů," dodal Cogan.

V klenuté podzemní klenotnici muzea má 140 šperků a objektů rozmístěné pětapadesátiletý Karel Votipka. "Mezi šperkaři zaujímá výjimečné postavení svou všestranností a hlubokým zájmem o drahé kameny, které sám sbírá, brousí a konečně i zasazuje do robustních, výrazně plastických kreací," uvedl Cogan. Na výstavě převažují nefrity, acháty a perly. "I laik docení virtuozně vybroušené, milimetr silné, někdy i do oblouku vybroušené nefritové plátky, z nichž sestavuje své brože jako miniaturní architekturu," uvedl Cogan. Výrazné jsou podle něj Votipkovy náhrdelníky a brože zdobené pestrou kresbou domácích i exotických achátů. "Nemůžeme pominout sérii broží modelovaných z plastického stříbra. V nich jsou zasazeny obří perly nepravidelných tvarů, které zlatníci označují jako barokní," dodal. Všechny tři výstavy potrvají do 12. července.

čtk