Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Turnově po 20 letech zmodernizovalo expozici mineralogie. Netradiční pojetí evokuje prostředí dolu

07. 05. 2020 | 5:39

Muzeum v Turnově po 20 letech modernizovalo zhruba za milion korun svoji expozici mineralogie, jež je v netradičně pojatém prostoru. Evokovat má prostředí dolu. Výstavní systém byl již zastaralý a technicky nevyhovující, osvětlení nedostatečné, řekl dnes ČTK kurátor muzejní sbírky mineralogie a geologie Jan Bubal.

turnov muzeumturnov2
Foto: Artur Irma

V expozici jsou i nové vitríny, jež pomyslně představují podzemní dutiny s drahými kameny. S ohledem na netradiční prostor, který svými ostrými úhly a výklenky má simulovat prostředí dolu, se vitríny musely vyrábět na míru. Na částečnou rekonstrukci mineralogické expozice získalo muzeum 900.000 korun od ministerstva kultury a Libereckého kraje.

Podstatná část exponátů v expozici je podle Bubala obměněná a řada z nich bude vystavena poprvé. "Z desítky tisíc exponátů bylo nutné vybrat cca 700 vzorků, které reprezentují zkameněliny, drahé kameny z celého světa a mineralogický systém," uvedl kurátor sbírky. Velkou část expozice podle něj zaujímají drahé kameny z celého světa. "Protože turnovské sbírky nejsou zaměřené pouze na region, ale jejich specializací jsou právě drahé kameny. V tomto směru bude možné spatřit skutečně kvalitní a estetické vzorky, nevyjímaje několik unikátů," řekl Bubal.Foto: Artur IrmaNávštěvníci si modernizovanou expozici budou moci poprvé prohlédnout příští týden v úterý, kdy muzeum po dvou měsících otevře. Nuceně uzavřené bylo kvůli omezením v souvislosti s koronavirem.

Mineralogická sbírka turnovského muzea patří mezi největší v zemi, v posledních letech se ji podařilo ještě více rozšířit. Největší akvizicí v historii muzea bylo před třemi lety zakoupení sbírky broušených kamenů. Soukromému sběrateli za ni tehdy zaplatilo přes milion korun. Kolekci, jež čítá 226 kusů křemenných odrůd, považuje muzeum za jeden z českých pokladů. Loni sbírku obohatily broušené kameny a vzorky minerálů z pozůstalosti po Jiřím Skalickém. Do muzea přibyly mugle a tumblované kameny broušené Skalickým i vzorky rubínů, safírů, smaragdů či opálů.

čtk