Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Turnově představuje nejzajímavější exponáty, které získalo darem, nebo nakoupilo za posledních deset let

19. 05. 2020 | 14:01

Vzácnou Melantrichovu bibli, jedinečnou sbírku achátů, šperky, stříbrný poklad nebo vybavení prvorepublikové cukrárny mohou návštěvníci vidět na výstavě 99 nej, kterou dnes zahájilo muzeum v Turnově. Ukazuje nejzajímavější exponáty, které muzeum buď získalo darem, nebo koupilo za posledních deset let. Podle kurátorky výstavy Michaely Havelkové není možné vybrat jeden předmět, který je nejhodnotnější.

turnov muzeumturnov2
Foto: Artur Irma

"Záleží, jak je návštěvník orientovaný. Z historického hlediska jsou tady nejcennější asi dvě věci, jednak archeologický depot, nalezený poklad, a tištěná Melantrichova bible z poloviny 16. století," uvedla Havelková. Muzeum má páté vydání bible z roku 1577, které v roce 1901 získal majitel hruboskalského pivovaru Karel Řezníček. Historii knihy vepsal na vnitřní stranu jejích desek turnovský malíř Jan Prousek. Bibli muzeu věnovala její poslední majitelka po zhlédnutí televizní reportáže o jeho sbírce starých tisků.

Díky nálezci se muzeum chlubí také pokladem 160 stříbrných pražských grošů Václava II. a Jana Lucemburského, které kdosi zakopal do země v Jablonci nad Jizerou v období let 1330 až 1340. Nalezené byly před dvěma lety, jejich hodnota přesahuje půl milionu korun. "Je to druhý depot z této oblasti. V roce 1916 zhruba nějakých 150 až 200 metrů od místa tohoto nálezu byl vyorán podstatně větší depot, který měl úplně stejné složení, úplně stejné datování a čítal 516 mincí," řekl archeolog Jan Prostředník.

Na vzniku výstavy 99 nej se podílela všechna oddělení muzea. Ze sbírky mineralogie jsou tam vystavené broušené kameny získané při největší akvizici v historii muzea. Před třemi lety za ni muzeum sběrateli zaplatilo přes milion korun. Kolekci, která čítá 226 kusů křemenných odrůd, považuje muzeum za jeden z českých pokladů.

Kurátor sbírky šperků Miroslav Cogan za nejdůležitější akvizici považuje soubor rytin v sardonyxu. "To je takzvaná stíraná rytina, to je vrcholná technika rytí do drahých kamenů, kdy rytec pracuje s dvěma různými vrstvami po způsobu malíře, ne sochaře," uvedl Cogan. Navíc jde podle něj o dílo Karla Zappa, který byl na konci 19. století prvním učitelem rytí drahokamů na turnovské škole.

Na výstavě je k vidění také jedna z nejstarších podmaleb muzea - svaté Anny Samotřetí vytvořené na skle na konci 18. století. Její minulost se váže také k malíři Prouskovi a majiteli hruboskalského pivovaru. Vystavená je také část zařízení z prvorepublikové turnovské cukrárny mistra Jíny, které muzeu věnovaly jeho dcery. Návštěvníci uvídí také jeho vlastnoručně psanou kuchařku. "Jsou tam i návody, jak vyrobit různé ingredience," uvedla ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová. Třeba návod na výrobu šťávy z fialek nebo recepty na pečivo.

čtk