Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Turnově zpřístupní po pětiměsíční rekonstrukci kabinet granátového šperku

14. 12. 2021 | 17:21

Muzeum v Turnově po bezmála pětiměsíční rekonstrukci ve středu opět zpřístupní kabinet granátového šperku se stálou expozicí, jejíž součástí je i autorská replika kříže pro papeže Jana Pavla II. vytvořená zlatníkem Jiřím Urbanem. Od úprav zhruba za 350.000 korun si kurátor expozice Miroslav Cogan slibuje, že více vyniknou mistrovské práce starých šperkařů.

granáty (2)
Foto: LK

"Bolest staré instalace byla v tom, že pozadí, které je teď krásně neutrálně bílé, bylo tmavě hnědě a ještě mělo hrubou strukturu koberce. Takže na tom ty drobné granátové šperky, které jsou založené na detailu, zanikaly," řekl dnes ČTK Cogan.

Díky stavebním úpravám kabinetu podle něj získali také více výstavního místa a nově je tam více exponátů. Vystaveno je skoro 160 šperků a klenotů a kolem 50 nástrojů používaných v minulosti v brusičských a zlatnických dílnách. Novinkou v expozici jsou raritní sbírka sportovních vyznamenání zdobených českými granáty ze začátku 20. století nebo klenotnické kreace turnovského rodáka Františka Khynla, který mimo jiné pracoval i pro newyorské věhlasné klenotnické firmy Tiffany a David Webb.

Foto: LKStálá expozice granátového šperku je řazena chronologicky od klasicismu ze začátku 19. století až po současnost. "Je vždycky dobře ukázat nějaký posun v designu," řekl Cogan. V expozici je i diadém, náušnice a brož s granáty a sladkovodními perlami zhotovené kolem 1835, které muzeum označuje za nejhezčí biedermeierovou soupravu v českých sbírkách. Nechybí ani ukázky nýtkové techniky ze 60. let 19. století. "Která umožnila vedle sebe zasadit i malé kameny do poměrně jednolité plochy bez toho, že by tam byl přebytek kovu," dodal kurátor expozice.

čtk