Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na hlavních turistických trasách Českého ráje napočítali o svátcích tisíce návštěvníků a jejich psů

17. 07. 2019 | 8:16

Hlavní turistická sezona 2019 je již v plném proudu a Českým rájem denně proudí tisíce turistů. Z důvodu stále rostoucí návštěvnosti některých lokalit a obav z jejich turistického přetížení se Sdružení Český ráj rozhodlo provést sčítání návštěvníků na 11 stanovištích v turisticky frekventovaném termínu státních svátků 5. a 6. července 2019.

trosky 14madTOP
Foto: Mad

Sčítání se uskutečnilo na hlavních turistických trasách ve skalních městech a na Greenway Jizera. Sledovány byly tyto lokality: Riegerova stezka, Besedické skály, Klokočské skály, Hruboskalsko, Věžický rybník, údolí Plakánek, Drábské světničky, Příhrazské skály a hrad Kumburk. V rámci Greenway Jizera byl zjišťován počet osob na cyklostezce na Křížkách a počet lodí projíždějících na řece Jizeře v úseku Malá Skála - Turnov.

„Výsledky sčítání v podstatě potvrdily naše domněnky,“ říká Jitka Kořínková ze Sdružení Český ráj. „Tušili jsme, že asi nejvíce návštěvníků skalních měst míří do Hruboskalska a Prachovských skal. Na Hruboskalsku naši brigádníci napočítali během svátečních dnů celkem 4 301 pěších a cyklistů. Téměř čtyři tisíce návštěvníků pak zaznamenali v údolí Plakánek u Kosti. Následují Drábské světničky (3 328 návštěvníků), Věžický rybník (2 706). Vysoká jsou i čísla z Greenway Jizera, kde bylo během uvedených dnů zaznamenáno 1 015 lodí a 3 431 tisíce průjezdů či průchodů na stezce v úseku z Malé Skály do Turnova.“

Návštěvnicky nejklidnějším místem ze sledovaných byla dle předpokladu zřícenina hradu Kumburk. Jako méně frekventované pak lze označit také Příhrazské a Klokočské skály a Riegerovu stezku mezi Semily a Železným Brodem.

Překvapující byl poměrně velký počet psů, které jejich majitelé berou s sebou na výlety. Nejvíce jsme jich zaznamenali na Riegerově stezce, v Hruboskalsku či v Drábských světničkách,“ doplňuje Jitka Kořínková.

TZ/Pavel Charousek